Kvalitet - vad är det?
Konkurrensen på nätet hårdnar. Postens nättjänst Torget har sedan i mars förlorat 100.000 besökare. Men å andra sidan säger damen som bossar för sidan att "det har blivit bättre kvalitet på de besökare vi har kvar." Vad nu det kan betyda? Är de snyggare, mer bildade eller är det så tråkigt att de helt enkelt köper mer? I så fall är det ingen vidare kvalitet på Albas redaktion, kan vi lugnt konstatera.
 
Ung konst är väl ingen konst
Konstföreningen Röda Stens vänner firade nyligen att projektet för ung, oetablerad och nydanande konst äntligen börjat segla i medvind. En okänd donator har skänkt tre miljoner kronor. Dessutom hjälper länsarbetsnämnden till med renoveringen av huset under Älvsborgsbron. Men några unga konstnärer syntes inte till. När klockan hunnit till nio om aftonen hade de flesta redan gått hem. Festen hade passerat sitt klimax.
Några hundra meter längre ut mot havet var det däremot fullt pådrag. På den lilla stranden var det fest för ett par hundra ungdomar. En diskjockey rattade två välsmorda skivspelare och en känsla av underground präglade tillställningen. Kanske var det här några av de unga konstnärerna höll till?
Böcker på universitet i Göteborg
Böcker och universitet är oskiljaktliga begrepp. Men vilka böcker är det som cirkulerar i kunskapens härbärge? Göteborg har ett enda förlag som kan kallas universitetsförlag, nämligen det lilla men ambitiösa Daidalos. Deras böcker med inriktning mot humaniora och samhällsvetenskap har en ojämn spridning inom universitetsvärlden. Om vi ser till Göteborgs universitet säljer förlagets böcker dåligt på exempelvis institutionen för socialt arbete. Där fnyser många forskare åt den utgivning som Daidalos har. Bättre är det på institutionen för idé- och lärdomshistoria. Men bäst är det på Pedagogen, där blivande lärare utbildas. Resten ska vi inte tala om.
Böcker på högskolorna i Västsverige
På det fina universitetet i Göteborg fnyser många forskare åt kunskapsnivån på de mindre regionala högskolorna. Ta bara högskolan i Vänersborg, som har en tiondel så många studenter som Göteborg. Där säljer Daidalos fler böcker än till det fina universitetet i Göteborg. Men som man skulle kunna säga i Vänersborg, en fnysning från Göteborg är som surströmming i motvind.
Pengar, pengar
Vi hörde på radion att några på Handelshögskolan i Stockholm räknat ut att medianhushållet i Sverige hade, som de valde att uttrycka det, endast 40.000 kr undanstoppade som reservkapital. Vi kommer stillsamt att tänka på Ann Wibble som tyckte att alla borde ha en årslön på banken.
Suck. Själva lånade vi pengar för att ha råd med lunch. Var finns alla de där pengarna egentligen? 40.000 spänn! Det vore lyftet.
Vilket nummer?
Flera tidningar korar i år årtusendets rocksångare och gud-vet-vad. Ingen har korat årtusendets sämsta telefonkatalog. Men en stark kandidat till den titeln är Göteborgs stads. Förutom att det är nästan omöjligt att hitta det telefonnummer man söker, är formatet litet. Så att man kan bära med sig katalogen närmast hjärtat. Kul idé, tycker vi. Det är väl den berömda göteborgshumorn som slagit till igen.
Bästa universitet (1)
Vi kan inte riktigt släppa taget om debatten om vilket universitet som är det bästa. En tysk undersökning visar att studenterna anser att små universitet och relativt unga universitet är de bästa. Här är enligt studenterna intimiteten och spontaniteten att föredra framför de gamla och stora universiteten. Professorerna däremot anser att just de gamla och stora är bäst.
Bästa universitet (2)
Hur ser det ut i Sverige då? Av debattinlägg i massmedierna att döma råder det knappast någon tvekan om vad professorerna anser. De har samma åsikt som kollegerna i Tyskland. Har även studenterna samma ståndpunkt som de i Tyskland? Här finns ingen undersökning att luta sig mot. Men om vi ser till vad de väljer som första alternativ vid inträdesansökningarna, är det de stora och gamla universiteten som gäller. Men vem vet, kanske svänger trenden redan till nästa år?
Det glada 70-talet
Visst var det mycket som var kul på 70-talet. En forskare berättar för Alba om ett seminarium på den tiden. Till detta inbjöds en prominent norsk forskare. Han yttrade då: "Logiken är kapitalisternas sätt att förtrycka arbetarklassen". Vår sagesman svarade då: "Jag har svårt att tro att arbetarklassen blir lyckligare av att vara ologisk". Själva förstår vi inte poängen men tror att det är roligt, för forskaren skrattade när han återberättade händelsen.
Bildts världsbild
Carl Bildt har ett erkänt bra sätt att möta pressen på. Han upplevs av mediakonsumenterna som socialt begåvad. Men var och framförallt när har han förvärvat denna smidighet? Lille Carl höll sig ganska mycket för sig själv. På barnkalasen hände det att han tog sin tårta och gick och satte sig för sig själv, med en bok som bästa sällskap. Det finns förstås en liten möjlighet att sällskapet i övrigt var outhärdligt torftigt.
Ohelig allians
Vad skulle kunna få amerikanerna att häva sitt embargo mot Kuba? Marknadskrafterna förstås. I USA finns en tidskrift som vänder sig till folk från övre medelklassen till den rena överklassen. Cigar Aficionado heter den, vilket betyder ungefär cigarrens anhängare. I artiklarna beskrivs i lyriska ordalag det fantastiska land som amerikanerna normalt inte får besöka. Vad säger Fidel Castro om den lobbyverksamheten? Tja, om inte den proletära revolutionen lyckas spränga bojorna får väl kapitalisterna fungera som drängar åt revolutionen?