Teater Trixter i aktion

 

Teater Trixter gör det Göteborgs Stadsteater inte gjort på väldigt länge - de både berör och utsätter sig själva för konstnärliga experiment. Varenda måndagskväll.

Det krävs modiga skådespelare till sådant. Och djärva besökare. För vi sitter tätt intill varandra i ett kvadratmeter stort runkbås.
- Det pirrar lite grann i magen. Det tycker jag att det ska göra när man går på teater. Det är just i mötet som det uppstår något som kan få oss att utvecklas, säger Joakim Thedin, en av Teater Trixters regissörer.
Trixters nya lokaler ligger i en gammal porrklubb på Odinsgatan. Och det är inte utan att intimiteten kryper inpå en. Eftersom föreställningen Private shows innebär att ha skådespelaren på mindre än en armslängds avstånd.
Joakim Thedin har velat skapa en vrå där intimiteten får fritt spelrum. Där man kliver över en tröskel och gör något man aldrig gör annars. Precis som i ett runkbås.
Private shows bjuder på flera monologer. De spänner från en lång harang om kvinnfolk, skriven av Harald Sverdrup till tvillingsystrarna Maria och Karin Forsman som framför sin Double date i stereo.
Efter vald monolog är det bara att stega in i rätt bås och stänga dörren. Inträdesbiljetten är en tiokrona som läggs ned i en springa i bordet. Sedan åker rullgardinen upp och föreställningen kan börja.
- Lika utsatt som skådespelaren är, lika mycket makt har betraktaren, påpekar Joakim Thedin.


Än är det ingen som petat sig i näsan eller stoppat skådespelarnas monologer. Men risken finns att Teater Trixter får uppleva det under sin kommande sommarturné. De planerar att åka till kulturhuvudstaden Stockholm och att mellanlanda på Kiviks marknad. Tanken är att hissa upp de fyra båsen på en lastbil och åka runt med skådespelare och monologer.
Men för det krävs pengar. Hitintills har teatern fått 40 000 kronor. Det räckte till Private shows och lite till.

Private shows som hade premiär 1 september 1997 kommer att spela måndagskvällar under hösten och våren. Repertoaren byts den första måndagen i varje månad.
I oktober kommer Lilla Teatern, Henrik Holmberg, Carina Trollman och Mattias Andersson med nya spänstiga texter.
Den 12 november är det premiär för Begravt barn av Sam Shepard. Senare samma månad är det dags för Älskad - saknad, med regi och manus av Petra Revenue.
Teater Trixter ligger på Odinsgatan 8 i Göteborg.

text och foto: AGNETA SLONAWSKI

Teater Trixter experimenterar i porrbås