Melankolisk moralist
Så lyder rubriken till en artikel i tyska tidningen Der Spiegel. Och ögonen dras till en bild av den göteborgske författaren Åke Edwardson. Syftar rubriken på författaren eller romanfiguren Erik Winter? Hur som helst tror tidningsförfattaren att Edwardson kan bli konkurrent till Henning Mankell. Som av en händelse hamnade artikeln på samma uppslag som bästsäljarlistan för Tyskland, där Mankell parkerar på en femteplats. Kanske är det dags för Edwardson att fundera på att flytta längre västerut mot fashionabla villaområdet i Långedrag?
 
Usch vilken president
Partikonventen var avslutade och tiden fram till presidentvalet i USA ännu en bit bort. Det var bokmässa och Edward Said talade om politik och medier. I en passage tycktes han snubbla på bokstäverna. Istället för Bush sa han Gush. Publiken fnissade. Det blev till en elegant satir över ett presidentval som inte har några väsensskilda alternativ. Som han presenterade som herrarna "Gush and Bore". Publikens munnar sprack upp än mer.
Anonyma Göteborg
Det är inte bara Göteborgs politiker som funderar över hur man ska sätta staden på världskartan. Nu har även reklamgurun Sven-Olof Bodenfors tänkt till och kommit fram till att Göteborg borde byta namn till Chalmers. Ute i världen är nämligen Chalmers mer känt än Göteborg. För Bodenfors kan man ju inte döpa staden till, det vore kanske lite väl pretantiöst?
TV eller sex - välj själv!
Sex är inte bara skönt, läser vi i tyska tidningen Der Spiegel. Det är också effektivt mot depression och främlingsfientlighet. Men det finns två mäktiga motmedel: bil och TV. En undersökning visar att alltför mycket tv-tittande dödar lusten. 2,5 timmars tittande minskar lusten med 30 procent. Extrema lustdödare är nyheter, politiska pratshower och dokumentärer om jorderosion. När det gäller relationen mellan sex och tv-erotik, konstaterar tidningen något svårtolkat: TV gör de kloka klokare och de dumma dummare.
Ofrivilligt namnbyte
Röda Sten är ett kulturprojekt med anknytning till hamninloppet i Göteborg. Ett gammalt pannhus nedanför Älvsborgsbron har nu byggts om till en arena för ung och icke etablerad konst, men även med utrymme för redan etablerade. En spännande mötesplats där vad som helst kan hända. Inför nyinvigningen har en ny typografi utformats. Men som vanligt råder olika uppfattningar om vad som är snyggt. Den nya logotypen ger en känsla av tegelstenar i perspektiv, i linje med den råa konstarena som man vill bli. Men belackarna talar nu om att konstprojektet bytt namn till Röda Sven.

På retreat i Helsingfors
Vi är många som inte sådär helt gillar Herman Lindkvist. Det är nåt lite för hastigt och lustigt över hans historieböcker. Och den här gången blev det lite väl hastigt. Så hela upplagan av hans senaste bok fick dras in under hotet av stämning för förtal.
För den som undrar kan vi berätta att Herman synts slickade sina sår i Helsingfors.
Fast det blev visst ingenting av med hans planerade framträdande. Konstigt.
Kanske kan han sluta leva efter "kolla aldrig en bra historia" efter det här - inte ens vi journalister tror riktigt på den.