Broar av förståelse
Det är inte bara nätverk som byggs i dessa tider. Det byggs också broar. Av exempelvis Teknikbrostiftelsen, Genussekretariatet och Kvinnofolkhögskolan. Alla med säten i Göteborg. Men vem står för vilken symbol? Svaret finns längst ner.


 

 
Hitlers dubbelliv
Vid bokmässan i Frankfurt fokuserades en hel del på boken "Hitler's secret: the Double Life of a Dictator". Historieprofessor Lothar Machtan driver där tesen att Hitler var gay. Ernst Schmidt utpekas som hans älskare. Visserligen tillät han förföljelse av homosexuella, men han fördömde dem aldrig, påminner Lothar Machtan.
Kanske var den kända hitlerhälsningen trots allt queer?
 
Queer hälsning?
I vår jakt på artiklar till queertemat snubblade vi som vanligt över ovidkommande men kul upplysningar. Som den om när Carl Tham skulle inviga det nya genussekretariatet i Göteborg. En tavla skulle avtäckas. Det tog emot lite och Carl Tham fick en ryckig rörelse med utsträckt arm. En fotograf förevigade det ögonblick som inte många uppfattade i all hast. Men vid framkallningen visade det sig att Carl skulle ha sett ut som Hitler om han hade haft en kort mustasch. Bilden blev förstås aldrig publicerad.
 
Kunskapens fotnot
Äntligen har Alba hamnat i vetenskapens fokus! En fotnot i Sven-Erik Liedmans nya bok Ett oändligt äventyr lyder: Jfr intervju med handelsminister Leif Pagrotsky, "Leif Pagrotsky uppvärderar [ska vara: uppgraderar] Sverige" av Christer Wigerfelt i nättidningen Alba 5/2000. Visserligen var det med ett fel och visserligen ingår Liedman i vår hedersredaktion - men nog höjer detta vår trovärdighet?
Ett lyft för bostadslösa
Det har länge varit en medial kris i Göteborg. För ett år sedan försvann Arbetet, idag är det Göteborgs-Tidningen som vacklar. Men en liten strimma av ljus sprids nu i form av Faktum, en tidning om bostadslösa. Tidningen säljs av de drabbade. För några har försäljningen gått så bra att de nästan skulle kunna bekosta en egen bostad - om de skulle få chansen förstås.
Garanterat inga "hemma-hos reportage".
En röst ur mörkret
Universitetet i Göteborg har gjort om sin årsberättelse i ett försök att vara lite mer samhällstillvänd. Vox heter publikationen och det betyder röst på latin. Mer politiskt korrekt hade naturligtvis varit att döpa publikationen till röster. Vilket skulle kunna syfta på att universitetet är en bubblande inrättning för flera ståndpunkter. Dock blir det inte ett lika slagkraftigt namn på latin. Så det fick bli röst i singularis. Husbondens röst, antar vi.

Svar på frågan om broar
Symboleerna står i tur och ordning för:
Genussekretariatet, Kvinnofolkhögskolan resp Teknikbrostiftelsen. Kolla för övrigt också Invandrarverkets "egen" bro.