Per Nilsson

Snyggt -
En stilguide för män
Bonniers 2001

 

I början av 90-talet var etikettsböcker något som samlade damm i antikvariatens realådor. Nyproduktionen var näst intill obefintlig. Men sedan hände något. Somliga har tolkat det som att bästa sättet för den upproriska 68-generationens barn att göra revolt mot föräldrarna är att bli just det som föräldrarna revolterade emot. Då blir etikettsböcker och stilguider utmärkta verktyg.

Sant eller inte, boklådorna har sedan mitten av 90-talet översvämmats av etikettsböcker och stilguider, den ena flottare än den andra.

Flottast av dem allihop är kanske Per Nilssons "Snyggt - En stilguide för män". Skyddsomslaget går att spegla sig i och blir givetvis fullt av fingeravtryck om man inte har glacévantar på vid läsningen. Bilderna är bland annat hämtade från vita duken och dess eviga gentlemän, men illustratören Jonas Bergstrand har också gjort ett lysande arbete.

Men - behöver världen ännu en stilguide? Innehållsmässigt är Per Nilssons bok intill förvillelse lik Bernhard Roetzels "Gentlemannen" (Könemann 1999). Den senare är dessutom mer utförlig, nästan lika elegant och kostar bara en tredjedel av vad Nilssons bok kostar.
Per Nilsson tycks ha svårt att hitta ett bra anslag. Första kapitlets råd, om hur man hälsar på folk, talar i telefon och skriver e-post, tycks närmast rikta sig till ohängda tonåringar. Samma intryck ger råden om hur man tvättar, stryker, vårdar skor och syr i knappar som hade platsat i vilken hemkunskapsbok som helst.

Å andra sidan finns avsnitt som tycks vända sig till grånad äldre herre med hur mycket pengar som helst, till exempel de som handlar om tygkvaliteter och skräddarsydda kostymer (Per Nilsson kan för övrigt sin sak, han har arbetat på Götrich herrskrädderi i Stockholm). Lika rik och stilfixerad bör man vara för att kunna känna igen de exklusiva klockmärken som beskrivs. Helst skall man ha tre klockor, för övrigt. En sportigare för fritiden, en mer diskret för kvällsbruk och fickur till fracken. Har man nått den nivån, får man hoppas att man även kan läsa tvättetiketter och putsa skor.
Det här är, precis som titeln antyder, en bok för män. Kvinnorna nämns bara i förbifarten, men ibland kan man undra vad de är för mystiska varelser i Per Nilssons värld:

"Vi män klär med fördel på oss framför våra flickvänner och fruar och diskuterar färg och form med dem. Att däremot utföra andra badrumssysslor än tandborstning och handtvätt i hennes åsyn gör henne lika orolig som om Du skulle gå med i Chippendales och RFSL samtidigt."

Efter alla stilguider och etikettsböcker de senaste åren, känns Per Nilssons bord tyvärr ganska överflödig. Ämnet är så gott som uttömt och den tillför föga nytt mer än att berätta hur man beter sig på gaymiddag.

Snygg är den dock. Förbaskat snygg hela vägen. Och det kan förmodligen en stilguide komma ganska långt på.

R A BELLMAN
2001.10.25