Undergroundkultur?
  Världens recept

 

Världens recept
red. Marie-Anne Sundström och Ylva Åberg
Brombergs Bokförlag AB (i samarb med Connex Tunnelbanan AB)

 
 

Det har blivit allt mer populärt att marknadsföra sitt företag genom att ge ut en bok, ofta i samarbete med ett förlag. Här är det Connex Tunnelbanan i Stockholm som slår ett slag för sig själva med en receptbok.

En ganska kul idé, faktiskt. Alla som åkt tunnelbana vet att det arbetar människor från i stort sett hela världen där. Det positiva med dett har man försökt lyfta fram i boken Världens Recept. Där finns ca 100 recept med ursprung i ett trettiotal länder. Det är allt från brödrecept via kroppkakor och moussaka till en märklig rätt med kyckling och choklad.
Jag har inte hunnit försöka laga någon av rätterna, men det är mycket inspirerande att bläddra i boken och recepten verkar klara, rediga och enkla att följa. (Lite ologiskt dock att på moussakareceptet låta beskrivningen av hur man gör börja på höger sida och sluta på vänstersidan innan.)
Recepten samlades in med hjälp av en pristävling bland de anställda och den som skickat in maträtten finns med, med en kort presentation och fotografi på respektive uppslag. Jag hade nog tyckt det varit roligare (och mer pedagogiskt) med en bild på maten. Men, det är klart att idén med boken var delvis att visa upp den blandning av människor som jobbar inom företaget.
Inte alla har valt att bidra med en maträtt från det egna hemlandet, vilket ger ytterligare en dimension till kulturblandningen.
Kort sagt ­ trots reklambudskapet ­ en ganska sympatisk bok. Särskilt med tanke på att ett eventuellt överskott från boken skall gå tillbaka till de anställda.
MEN. Det finns en invändning. Det är en av de fulaste böcker jag sett på länge. Omslaget och formatet är ok - men inlagan... Hu.

SIRI REUTERSTRAND
2001.10.25