Har kultur någon status?
Hur står det till med kulturpolitiken i Sverige? På årets bokmässa i Göteborg var det tänkt att kulturministern skulle tala om detmångkulturella. Och då tänker vi på Marita Ulvskog. Men hon blev ju partisekreterare och försvann ut i kulisserna. Nu är det Per Nuder som ansvarar för kulturdepartementet och ingen räknar med att det blir långvarigt. Ett rykte på bokmässan var att kultur i framtiden kommer att hamna som en underavdelning på utbildningsdepartementet. Ingen tycks längre bli förvånad över något när det gäller kulturpolitik. Frågan är väl om det finns någon över huvud taget.

 
Grabbarnas Göteborg
I Göteborg är det grabbarna som bestämmer, på flera plan. När det nya musikproducenthuset Brew Houise inviges talade Lennart Olausson, chef på BRG eller Business Region Göteborg. Det blev tack till grabbarna som gjorde huset möjligt. Men inte ett enda tack till Brittmo Bernhardsson, också hon på BRG. Det var hon som gjorde det i verkligheten. Vi undrar förstås om det finns något genusperspektiv i arbetsplanen för huset.
 

Rättvist fackförbund
Har inte fackförbunden alltid kämpat för rättvisa på olika sätt? Rättvis fördelning av företagens vinster, exempelvis. Nu ser vi att Tjänstemannaförbundet HTF ska bli rättvisemärkt. Precis som kaffe från vissa afrikanska länder. Men så ser vi att HTF nu ska motverka barnarbete och uppmuntra ekologiskt odlande. Det gäller att hänga med i tiden, ungefär son partiledaren Fredrik Reinfelt. Så nu väntar vi bara på att moderaterna ska bli rättvisemärkta.

 

Ta från dom rika
Det har blivit lite rörigt utan kulturminister. På en annan debatt där den avgångna Marita Ulvskog skulle deltagit företräddes den obefintliga ministern av tjänstemannen och pressekreteraren på Kulturrådet, Per Svensson. Han sa sig dock mest företräda sej själv. Och det får vi nog anta att han gjorde när han fräckt föreslog att man skulle ta pengar från institutionskulturen och ge till det fria kulturlivet. Detta för att det är mer kostnadseffektivt. Mer kultur för pengarna alltså. Och det är klart att så länge folk jobbar gratis utan social trygghet inom kulturbranchen så är detta alldeles sant.