Att bo i Backa är bra. Även om stan har sin tjusning med folklivet och alla cafeer. I stan kan man dessutom upptäcka nya gator. Men i Backa finns tryggheten.

Jag bor i Backa som ligger på Hisingen, o denna ljuvliga ö. Hur kommer det sig då att man jämt drar in till stan då man skall hitta på något utanför vardagssysslorna? Vad är det som inte existerar här men är tillgängligt där i massor?

Träffar folk i stan
Jag skall vara helt ärlig. Jag har aldrig varit direkt intresserad av fritidsaktiviteter i min närhet, så jag har inte den minsta koll på vad som försiggår runt omkring min bostad. Men jag har alltid varit nöjd med det jag haft och aldrig slängt ur mig några större klagovågor över folk omkring mig. När det är nånting som saknas har jag sökt det från annat håll. Så när jag blev äldre, är nu 18 år, så fanns det inget direkt för mig att göra här, för det var först som 15-åring som jag upptäckte att vi hade något som kallades fritidsgård för oss ungdomar, men med den upptäckten så fann jag även att det fanns redan grupper med folk där som jag ansåg mig klara mig utan. Så nu när jag blivit äldre så blir det lätt att man sätter sig på bussen och tar 20-minuter-turen in till stan för att se vad som är på gång där.

Men något jag tycker om i stan är att man kan träffa så mycket fler folk där, man kan vandra upp och ner längs Avenyn, kolla in folk och skämma ut sig och inte behöva möta alla dessa personerna nästa dag när man skall ut och handla mjölk. En annan sak jag uppskattar starkt är caféer. Hur många sådana har man i Backa? Det kanske finns ett och annat, men det har aldrig lockat mig på samma sätt.

Nu kommer jag till ett litet problem jag tror jag är ganska ensam om. Jag hatar rök från cigaretter! Detta gör att jag måste leta efter caféer som har rökfria avdelningar där jag klarar av att sitta ett längre tag.

Okänt territorium i Haga
Vissa dagar kan det kännas som om jag har fått ut så mycket jag kunnat av denna stad, men detta visade sig vara helt fel när jag för en vecka sedan gick bort från den ingångna Avenyn och ut till det okända. För mig är praktiskt taget allt utanför Avenyn och Nordstan okänt territorium.

Jag kom hur som helst bort från Avenyn och hamnade i Haga där jag inte kan erinra mig om att någonsin varit förut. Jag och några goda vänner var på jakt efter ytterligare några mysiga caféer och klockan hade vandrat iväg så att solen hade gått och gömt sig. När vi gick där arm i arm var det hur mysigt som helst att bara strosa omkring på dessa gator i mörker, där vi mötte folk som cyklade omkring på gamla damcyklar och alla dessa skyltfönster där man kunde stanna till ett längre tag och drömma sig bort. Jag hade aldrig sett på Göteborg, denna stad jag bott i hela mitt 18-åriga liv, på detta sätt förut. Det var en underbar upplevelse.

Vill stanna i Backa
Jag skulle aldrig vilja flytta härifrån som det ser ut nu. Men det kan nog bero på att jag oftast hatar att komma till nya ställen där man inte känner till någonting. Så har jag inte varit ute och rest så värst mycket, så det säger nog sig självt varför jag fortfarande bor här. Men det känns ändå att Göteborg har en del att erbjuda folk i alla åldrar. Jag minns när jag var liten hur min familj brukade åka till Slottsskogen för att mata djuren, dagar då vi tog oss tid för att ta en heldag för att åka ut till öarna i vår skärgård, hur vi åkte till Liseberg och jag tyckte att allt var jätteläskigt och hur mycket ställen det fanns i stan där man kunde köpa en massa saker som inte fanns där man själv bodde. Jag gick ju rent av vilse bland alla affärerna. Det tog flera år innan jag lärde mig var alla affärerna i Nordstan låg. Nu för tiden börjar jag ta dessa saker som ren vana och uppskattar dem inte alls lika högt, men jag känner ändå att Göteborg har en del kvar att erbjuda mig och mina framtida barn.

Inte heller skulle jag vilja flytta ifrån Backa, fast jag framställt det som ett otroligt trist ställe. Visst kan det kännas en del dagar som om Backa är avskärmat från verkligheten i centrum, men det är som vissa säger, det är skönt med lite omväxling. Det som är så bra är att det inte behövs så stor energihalt från mig för att få uppleva det.

Det är här i Backa, Göteborg jag har mina rötter, inte för att man kan gå så hemskt långt tillbaka, men det är i alla fall här jag bott i hela mitt liv.

text: GUNILLA ANDERSSON