Det regnar manna från den göteborgska himlen. Inte är det vallöften som i rask takt genomförs av energiska vänsterpartister och kds-are. Inte heller är det ökade resurser till skolan tack vare en spirande romans mellan högt uppsatta personer inom olika departement i den kungliga huvudstaden. Utan nu ska alla få tillgång till internet.

Lagom till morgonkaffet serverades helt nyligen stadens invånare denna nyhet om ett gratis abonnemang på internet under två år. Det lär Göteborg vara först ut med, inte bara i Sverige utan i världen. Det var kommunens språkrör Ulf Källström som läckte lite information om tidernas IT-satsning inom 031-området. Nu ska nämligen Göteborg profileras som kunskapens stad och som bortblåst är lisebergskaniner och räkfrossor på Avenyn. Nu pratar vi IQ.

All information om kommunen ska på ett snabbt och miljövänligt sätt spridas ut och öka demokratin för medborgarna. Det vill säga för alla med datorer.

Det dröjde inte många dagar innan nästa IT-satsning landade på frukostbordet bland marmelad och flingor. Den här gången var det lyckligt boende i områdena Västra Frölunda och Biskopsgården som genom, inte Guds försorg, men väl Telias och Poseidons ska få tillgång till den interaktiva världen. I framtiden blir det med all sannolikhet lika vanligt att ett hyreskontrakt innefattar såväl kabel- tv som internetuppkoppling.

Den redan tuffa konkurrensen mellan leverantörerna har inte minskat i och med kommunens önskan om elektronisk information till sina invånare. Vem den lycklige aktören blir lär komma inom en snar framtid när uppkopplingen beräknas vara klar redan i skiftet november/december.

Båda dessa innovationer sätter Göteborg på den internationella IT-kartan och kan ses som ett naturligt led i och med de satsningar som tidigare gjorts och görs på Lindholmen. Men och det finns ett stort men, risken finns också att kunskapsklyftorna mellan de som har dator och inte har kommer att öka och att detta bara blir en flirt med redan frälsta. Avståndet mellan beslutsfattare och invånare minskar inte automatiskt för att det finns en internetuppkoppling. Större anslag måste till för att ge skola, bibliotek och andra offentliga platser utrymme att ge den kunskap som behövs för att kunna ta till sig den nya tekniken. Det talas om den hårdnande konkurrensen så varför inte använda den för fler datorer till allmänheten. Finns inte möjligheten att nyttja dessa erbjudanden om gratis internetabonnemang faller allt vackert tal om ökad demokrati och närhet platt till marken. Och inga IT-blommor kommer att blomma i de områden där de behövs bäst.

text: INA LARSSON