ALBA NR 6- 20 OKTOBER 1999

 WWW.ALBA.NU

 
   
I Göteborg finns en anonym storstad, en av landets största städer. 130.000 människor med invandrarbakgrund - 23 procent av befolkningen. En belastning som borde kunna vara en resurs. Men under tio år har klyftorna i Göteborg bara blivit allt större. Det handlar om stadens överlevnad. Inte bara i Angered och Biskopsgården, utan även i Älvsborg, Askim och Torslanda. Är svenskarna beredda på framtiden?  
   
  CECILIA MALMSTRÖM
EU HAR ETT GLOBALT ANSVAR
Cecilia Malmström är EU-parlamentariker i Bryssel och ny krönikör i Alba. Läs om asylrätten som nyligen diskuterades på EU-mötet i Helsingfors.
   
  AMIRA ZUNIC
INTEGRATION SOM SLUTSTATION?
Integration kan betyda att invandrare ska integreras i det svenska samhället. Men det kan också betyda nedvärdering och förnedring, kanske rent av en slutstation i det svenska samhället?
   
  JAN MOLIN
ETNISK INTEGRATION SVERIGES FRAMTID
Svensk invandrarpolitik har fastnat i en modell som kanske var möjlig på 60-talet, men som inte gäller idag. Det är dags att vända på tankesättet, menar Jan Molin, tidigare chef på invandrarförvaltningen i Göteborg.
   
  SIRI REUTERSTRAND
INTEGRERAS? NEJ, ACCEPTERAS!
- När man talar om integration så är det någon med makt som vill integrera någon som inte har makt.
Linda Lane som kommit till Sverige från USA anser att vi istället ska lära oss att acceptera varandra.
   
  IVICA CLEIKOVIC
KROKIG VÄG TILL INTEGRATION
När kommunen försummar integrationen på son egen hemsida är det kanske inte bara glömska. Ett demokratiprojekt är dock lovande, även om man inser att integration kommer att ta tid.
   
  LEIF WILEHAG
LÅT OSS INTEGRERAS!
Vi svenskar har slussats in i ett samhälle där vi inte behöver bry oss. Allt ska klaras individuellt numera. Därför glömmer vi bort att odla vänner och vänskap.
   
  CHRISTER WIGERFELT
- FRAMTIDEN ÄR MÅNGKULTURELL
Intervju med kommunalrådet Kerstin Alnebratt, som är ansvarig för integrationsfrågor i Göteborg. Integrationen av invandrare har havererat och klyftorna ökat. Nu står hoppet till ömsesidig mångkulturell integration.
   

 

LINA GUSTAVSSON
SATSA PÅ UNGDOMEN!
Albas ungreporter tar branden i Göteborg för ett år sedan som utgångspunkt för en diskussion om varför det är så svårt att bryta segregeringen mellan ungdomsgrupper.
   
   
  UR GAMLA NUMMER
MÅNGFALD LÖNAR SIG

Om professor Rolf Ohlsson som konstaterat att Sverige tillsammans med Nederländerna är sämst på att anställa invandrare.
MARKNADEN GER STADEN LIV
Loppmarknader innebär inte bara en möjlighet att göra fynd på det materiella planet - det kan lika gärna leda till en ny vänskapsrelation, eller åtminstone till en öppnare syn på Sveriges alla invånare.
TIDEN MIN VÄRSTA FIENDE
För sex år sedan lämnade Leijla Bosnien. Ska hon återvända eller stanna?
NÅGRA SORTERS SORG
Socialstyrelsens skrifter. Om hur ritualerna i samband med dödsfall ser ut i olika religioner.
OM VIKTEN AV ATT HA RÄTT NAMN
Polojärvi eller Karlsson. Spelar det verkligen roll vad man heter?
KINAPUFF...
Läs om Yan Ping Wangs snåriga väg in i det svenska arbetslivet - överläkaren från Peking som forskade på Sahlgrenska och en dag bestämde sig för att öppna en akupunkturlinik i Majorna.
EN SKOLA FÖR ADA, BEDA OCH FARIDA...
...men inte för Karl, Osborn och Ahmed
På Kvinnofolkhögskolan i Göteborg samsas alla möjliga nationaliteter, bakgrunder och intressen.
   
   
  SALAMANDER
Kvalificerat skvaller
uppsnappat i farten
   
   
  LEIF WILEHAG
REAGERA!
Välfärden håller på att skrotas och som vanligt betalar framför allt de som har minst att betala med. Socialbidragen är sämre än någonsin. Dags att reagera!
   
  SIRI REUTERSTRAND
INGEN FULLÄNDAD ILLUSION
Flugan och evigheten, en ny roman av Håkan Nesser, är en prsykologisk thriller med lite för övertydliga pedagogiska ambitioner.
   
  LEIF WILEHAG
ETT RELATIONSDRAMA SOM STÅR SIG
Stig Dagermans Bränt barn är en roman som tålt tidens tand. Annars är han väl författaren som alla känner till men få har läst. Hans eget öde kastar sin skugga över berättelserna.
   
  CHRISTER WIGERFELT
HÖSTENS HETASTE BOK?
Manuel Castells första band av tre har nu kommit ut på svenska. I debatten om vilket samhälle som håller på att växa fram kommer hänvisningarna till dessa böcker att bli vanliga. Här får du ett smakprov på vad som ersätter det gamla industrisamhället.