En sång går väl inte att sälja? Jo, förresten, om jag ordnar en konsert eller skriver ned den eller spelar in den och gör den i många kopior. Och sedan börjar det hända saker. Numer kan man spela på virtuella flyglar och sända musik genom rymden. Från spår i fonogramrullar till ettor och nollor i en "portable device". Vad händer med musiken i den digitala framtid som, nästan, redan är här?

 

CECILIA MALMSTRÖM
TANKAR I EU-PARLAMENTET
"Jag kan bli förfärligt trött av att lyssna till radiostationerna i Sverige... Musikbranschen är ännu så länge ett område som EU-institutionerna håller sina klåfingriga fingrar ifrån."
Extra

Digitaldag special !!!
30 november anordnade Business Region Göteborg och Teknikbrostiftelsen en temadag om Musik och Digital distribution. Där deltog representanter från såväl hårdvaru- som mjukvarubranschen. Det diskuterades och informerades. Alba var på plats och de tre nedanstående artiklarna är rapporter om några av programpunkterna under dagen.

SIRI REUTERSTRAND
NÄTET - EN JÄTTELIK MARKNAD
Mängder av nya möjligheter öppnar sig. Nya typer av varor och nya typer av tjänster. De olika kulturformerna kommer att flyta ihop allt mer i en växande upplevelseindustri. Det tror i alla fall IBM som jobbar hårt med att anpassa hårdvaran till allt vi ska konsumera.

STREAMING - KONSUMTION I REALTID
Att kunna lyssna på musik, se filmer och annat direkt från nätet utan att först behöva ladda hem några filer. Det är numer tekniskt möjligt. Utvecklingen har gått otroligt snabbt och nu är det infrastruktiúren som måste nyggas ut.

TAR NI KORT?
Det är klart att vi ska köpa grejer, men hur ska det betalas? Tar dom kort? Och om man inte har kreditkort hur gör man då?

Extra

MAGNUS KÖRNER
STRÖMMANDE OCH FRUSEN MUSIK
Innan stenkakan rådde direktpåverkan mellan musiker och åhörare. Inspelningstekniken förändrade detta och musiken blev till ett objekt. Nu har pendeln kanske svängt igen. Och visst är internet med på ett hörn.

Extra LOUISE STIERNSTRÖM
UPPLEVELSEINDUSTRIN = KOMMERSIELL KULTUR?
Den kommersiella kulturindustrin har ofta skurit som en rakkniv mellan populärkultur och konstnärlig kultur. Men ett projekt i Skara kan bli en bred kulturell brygga.
Extra CHRISTER WIGERFELT
MUSIKEN ÄR BARA BÖRJAN
Karlstadsforskaren Robert Burnett har studerat den globala musikindustrin. Idag uppmärksammas distribution över Internet. Detta är bara början, påstår han. Även andra kulturformer kommer att förändras starkt.
Extra YLVA SMEDBERG
LITET LJUD - STORT RABALDER
Mp3 vad är det egentligen?? Och kommer vi att sluta köpa skivor för att istället ladda ner det vi vill lyssna på. Det tror i alla fall inte Bengan Brorsson, legendarisk skivmånglare i Göteborg.
Extra

MAGNS KÖRNER
MUSIKSTUDIONS DÖD ?
Sven Jansson driver Helikopter studio i Göteborg. Han berättar om hur den nya tekniken har gjort det möjligt för allt fler att göra inspelningar med hyfsad kvalitet. Nu krävs det annat för att märkas.

Ur gamla nummer
 

DET FINNS MÄNGDER AV ARTIKLAR I GAMLA NUMMAR AV ALBA SOM PÅ OLIKA SÄTT HAR MED KULTUR ELLER IT ATT GÖRA. HÄR FINNS LÄNKAR DIREKT IN TILL NÅGRA AV DEM:

Nr 6/97
VISIONER BLIR VERKLIGHET
Nr 1/98
PÅ JAKT EFTER NYA FORMER
Nr 4/98
MYTEN OM INFORMATIONSSAMHÄLLET

Nr 2/99
FRAMTIDENS NOSTALGI
TELEVISIONEN HOTAR DEMOKRATIN
Nr 3/99
ODÖDLIG KONST?SALAMANDER
Kvalificerat skvaller
uppsnappat i farten
Reserapport LENA STENMAR
PROJEKT MITT EMELLAN ÖST OCH VÄST

Blickarna dras alltmer mot de baltiska länderna. Men de kulturella skillnaderna är stora för oss i Sverige. Makt, ekonomi och poesi är sammanlänkade på ett sätt som vi inte är vana vid. Vi ger dig några nycklar till Lettland.
Recension SIRI REUTERSTRAND
ATT LÄSA MED ÖRONEN

Läsupplevelsen bestäms till en del av den miljö en bok upplevs i. Att lyssna till en roman ger en extra dimension till texten, tycker recensenten som provlyssnat några audioböcker, som det numer heter.
Omläsning

LEIF WILEHAG
OBLIGATORISK LÄSNING

Stig Dagerman har betytt mycket för många svenska skribenter. Han borde vara obligatorisk läsning på journalistutbildningen, tycker Leif Wilehag som läst om Essäer & texter av honom.

Recension

MAGNUS KÖRNER
EN BOK OM KVINNOR - INTE

Om kvinnors liv i det förgågna vet vi inte mycket. Desto mer angeläget att det skrivs och forskas i ämnet. Historikern Alf Åberg har gjort detta och hamnat rejält snett.

Recension CHRISTER WIGERFELT
UTAM HEMVIST
Edward Said drar stora åhörarskaror när han är i Sverige och diskuterar de intellektuellas roll i samhället eller massmediernas funktion på den globala arenan. Nu har han skrivit en självbiografi.

Recension

SIRI REUTERSTRAND
SPRÅKET ÄR FRITT

Det här är en bok för alla språkpoliser! Fredrik Lindström, känd lustigkurre, men även expert i nordiska språk har skriven en bok som kommer attas som en näsknäpp av många svenskalärare (eller hette det svensklärare...)

Krönika
Debatt

LEIF WILEHAG
MÄNSKLIG ANDRASORTERING
Leif Wilehag har skrivit en krönika om alla dem som inte lyckats med det stora klippet, blivit IT-konsulter eller är trettio år. Kort sagt: en krönika om de allra flesta.

 

Men i Helsingfors däremot
Albas korrespondent har funderat över sitt värde.

 

 

VILL DU HA ALBAS ELEKTRONISKA LÖPSEDEL
VI SKICKAR MEDDELANDE NÄR NYTT NUMMER KOMMER
SKRIV DIN E-POSTADRESS HÄR

   

HOMO SAPIENS

Lille Kalle var ej något större ljus.
Sin korta skoltid levde han i sus och dus.
Resultatet blev betyg som gick i moll
som en dag fick underkastas fars kontroll.
Fadersilskan vällde fram på blodtrycksvåg
i takt med det som ögonen på pappret såg.
Nu var san nerligen rätta tiden inne
finna sätt att lätta faderns dystra sinne.
"Men snälle far", sa Kalle för att stunden frälsa,
"vi får allt va' gla'a för vår go'a hälsa!"

UR: SENSITIVA MEMOROSA
Biologik 1999

AV GUY HEYDEN, GRUNDARE AV KOSTERHÄLSAN
Gör gärna ett besök på Biologiks hemsida

alba avslöjar alba avslöjar

ALBA
TIDNING FÖR
KULTUR,
VETENSKAP
OCH SAMHÄLLE

NR 7
13 DEC 2000
WWW.ALBA.NU

Årgång 4


VÄSTSVENSKA LÄNKAR!

Vad gör de västsvenska ledamöterna i riksdagen mellan två nummer av Alba?
Möt några av dem

> här!

Nästa nummer
kommer
1 feb


Missa inte
bilagan

Kultur&Ekonomi

AKTUELLT
Rapport från
konferens om upplevelse-
industrin

[25-26 OKT]


Johan Öberg undersöker basen för en kritisk kulturmassa på Göteborgs universitet.
Ladda ner pdf-fil
[64 sid, 150 kb]

>här!

NYHET
Jan Hult
ny hedersredaktör

Vem är Jan Hult??
Läs mer om honom
>här!