Tar ni kort??
  Visst vill vi beställa allt från mjölk till specialskräddade cd-skivor via nätet, men hur ska vi betala för det beställda? Måste vi alla ha kreditkort eller ska vi skicka våra enkronor i kuvert med vanlig post?
 

Nätet ska öppna för big business. Vi ska köpa och sälja som aldrig förr. Tvärs över hela klotet. Varor och tjänster som förr var exklusiva och svåra att komma åt, om de ens fanns ­ för nu dyker det upp digitaliserade tjänster som vi knappt kunnat föreställa oss - ska bli tillgängliga för alla. För alla som har en dator och en uppkoppling, i alla fall.
Att beställa på nätet är inte så krångligt. Då gör det inte heller så mycket om beställningen inte riktigt går fram. Om datorn hänger sig eller vi på något underligt sätt hamnar på fel server är det bara att göra om. Men den som just klickat iväg 25.000:- vill vara säker på var de hamnar.
Det finns många fällor på vägen när det gäller e-handel. Både sändare om mottagare ställer höga krav på säkerhet och smidiga system. En som funderat mycket över det här är Michael Kumpala som arbetar med ett betalsystem kallat Jalda på uppdrag av Ericsson och Hewett- Packard.
- Musikbranschen har legat i täten när det gäller e-handel. De har mycket att lära andra branscher. Dels har produktionsförhållandena förändrats drastiskt, nu är det mycket billigare att producera skivor än någonsin och det finns hur mycket som helst att välja på för den som vill köpa. Och dessutom finns det massor av gratis musik på nätet som alternativ, för den som inte vill köpa.
Det här gör förstås att branschen måste hitta nya strategier för marknadsföring och dessutom måste man hitta sätt att skydda sig mot "pirater" som kopierar och ger bort den musik man själv betalat för att producera. Kumpala tror dock att det inte bara är till men att det finns siter som Napster. Kanske hjälper de bara till med marknadsföringen?
Eftersom det kommer att finnas nya saker att köpa ställer det nya krav på sätten att betala. Vi kommer inte bara att sitta framför datorn och beställa, tekniken kommer att göra det möjligt att till exempel betala för våra tågbiljetter med hjälp av nya generationer av mobiltelefoner, direkt, när vi redan satt oss, på tåget. Vi kommer att kunna köpa saker ur automater och betala parkeringsavgifter med hjälp av samma telefon.
Men hur ska själva betalningen gå till då?
Det kommer naturligtvis att finnas flera system. Ett är det redan prövade och faktiskt ganska väl fungerande kreditkortsystemet. Men där finns några hakar. Dels är många fortfarande rädda för att skicka sina kreditkortsnummer via nätet och dels är ungdomar en stor konsumentgrupp som många av "nätförsäljarna" vill åt. De är sällan betrodda med kreditkort. För dem kommer kort som fungerar ungefär som kontantkort för mobiltelefon att lanseras. Det vill säga förbetalda kort där summan dras av vartefter du handlar.
Ett annat system är betalningar via en pålitlig tredje part. Det vill säga du betalar via faktura som skickas till dig av ett företag som inte nödvändigtvis är det du handlat av. En möjlighet här är att koppla dina betalningar till exempelvis elräkningen, teleräkningen eller någonting annat som gör det rationellare och inte så dyrt som att skicka faktura för varje enskilt litet köp. Eller så är den tredje parten helt enkelt postgirot och du betalar samtidigt med dina andra räkningar. Andra metoder som håller på att arbetas fram är digitala certifikat i olika varianter där du betalar från din dator med hjälp av en pinkod. Här förkommer flera samarbetsprojekt, eftersom alla inblandade är intresserade av en så långt gående standardisering som möjligt.
Men, det är långt kvar och ännu så länge kan det vara som Håkan Forshult, som driver skivbolaget Last Buzz i Göteborg beskriver det.
- Vi säljer en hel del skivor via nätet, men betalningen är ett stort problem. Vi får beställningar från "udda" länder som Thailand och Indien och de har inte ens något bra system för postförskott eller någonting som liknar vårt postgiro. Så det brukar sluta med att beställaren får skicka sedlar i ett rekommenderat brev...
Hi tec så det förslår.

Text:Siri Reuterstrand
00.12.13

 
 
 
  Här kan du hitta lite om e-handel omdu vill veta mer. www.ehpt.com
www.jalda.com