Är arbetare kulturlösa?
Röda Sten har äntligen invigts efter en omfattande renovering. Några sponsorer har bidragit till detta, bland annat Stena Line och länsarbetsnämnden. Invigningen lockade både sponsorer och landshövdingen, som höll tal. Vänsterpartisten Per Hållén är vänsterpartist och ordförande i konstföreningen. Han tackade alla sponsorer för bidragen. Men dom som hade utfört själva renoveringsarbetet, byggjobbarna, tackades inte. De hade framfört önskemål om att få bli inbjudna till invigningen. Men någon inbjudan kom aldrig. Kanske för att inte smutsa ner den råa, nutida, oetablerade och uppkäftiga konst som ska visas upp i Röda Sten?
 
Människans bästa vän
Mark Levengood höll i en konferens i oktober om upplevelseindustrin. Han berättade om några drogade inbrottstjuvar i Nya Zeeland. De tog sig in huset till en ensam dam, vars bäste vän varit hunden Charlie. Den saknade vännen bevarade hon i en urna på spishällen, med inskriptionen Charlie. Inbrottstjuvarna blev överlyckliga, men hann bara sniffa i sig halva hunden innan polisen ertappade dem. Charlie står för drog i Nya Zeeland. Man anar att hunden blev en stark upplevelse både för inbrottstjuvarna och polisen.
Money, money
Ni minns väl Abbas gamla hit. Själva sålde de många skivor och blev rika. Nu när låtarna kan laddas ner gratis på Internet har det blivit panik i musikbranschen. Men David Bowie oroar sig inte för uteblivna intäkter på musiken. Han menar att han lika gärna kan skänka bort musiken gratis. Det går att tjäna mer pengar på att sälja T-shirts istället.
Den underbara statistiken
På digitaldagarna som vi rapporterar om i detta nummer redovisades naturligtvis en hel del statistik om olika utvecklingstendenser. Kenneth Olausson jämförde utvecklingen av internetanvändare med prisutvecklingen på elektronik. För tio år sedan var 2 procent uppkopplade, idag är det 60 procent. Om tio år kommer det att vara 1800 procent! Tro det om du vill. Men nästa jämförelse var allvarligt menad. En bra dator kostade 60.000 kr för tio år sedan, men idag kostar den bara 15.000. Om tio år erbjuds vi 10.000 för att ta emot datorn! Tanken är förstås att vi sedan ska konsumera på nätet, så det blir en bra affär i alla fall. Tilläggas bör kanske att prognosen får stå för Olausson.
Brun fotboll
Tyska förbundsdagen har nyligen enats om att verka för att förbjuda den nazistiska partiet NPD. Hittills har detta varit en svår nöt att knäcka för det demokratiska Tyskland. Men under senare år har trycket ökat på att göra något åt de nynazistiska strömningarna. Undersökningar visar dessutom klart att det främst är i före detta Östtyskland som högerkrafterna har starkt stöd. Tidningen Der Spiegel rapporterar att NPD nu tycks börja förbereda sig på en tid av mer eller mindre underjordisk verksamhet. Ett sätt att verka ovan jord är att bilda fotbollsföreningar med anknytning till partiet. Återstår att se om detta återspeglar sig i färgen på klubbdresserna.
Poppig stad?
Göteborg har av P3 utsetts till årets popstad. De flesta verkar tycka att det hade varit nåt om det hänt för fem år sen, men nu är det väl lite passé. Kul vore i alla fal om året kunde innebära att vi uppmärksammade några av våra okända världsstjärnor. Ett tips är att kolla bolaget Spiral tracks. Fast det är klart trance är kanske inte pop? Och att vara firad stjärna i Tyskland, Grekland, Mexico och en massa andra länder är ju ändå ingenting mot att vara stor i Sundsvall?
Julnöt
Vi har fått en julnöt från Johan Lindström, tidigare lärare på institutionen för vetenskapsteori i Göteborg. "Berra" Russell är en av de få filosoferna med humor och självkritik - ty han har ingen prestige", skriver han och ger oss följande nöt:
Det finns en barberare, som rakar alla -- utom de, som rakar sig
själva.
Testfråga: Vem rakar barberaren?
Hur du än svarar flir det fel!