Streaming - konsumtion i realtid
  Information som skickas och konsumeras samtidigt. Det blir framtidens melodi enligt många. Det kallas streaming. De tekniska möjligheterna finns redan - nu väntar vi bara på bredbandets utbyggnad.
 


Snart kommer vi att slippa gå till videobutiken när vi får lust att se en film. Sätt dig i soffan, bunkra upp med popcorn och tryck på knappen. En del har kanske redan provat fuskvarianten av det här, kabelbolagens erbjudande om att se film på beställning, men då finns ett begränsat antal starttider per dygn att välja på och inte går det att "pausa" när man vill sätta på kaffet.
Streaming är en ny teknik som istället sänder filmen till oss i realtid. Eller för den delen musiken, radioprogrammet eller vad det nu är vi vill åt. Inga nedladdningstider eller annan väntan.

"Tung" information kräver verkligt bredband
Det här är naturligtvis en kapacitetskrävande process. Film innehåller mängder av information som skall kopplas via kablar från sändaren direkt till din tv (eller rättare - till din digitalbox*). Så här krävs ett riktigt bredband, något som Telia och andra leverantörer febrilt försöker bygga ut. Åtminstone till de flesta av oss.
Magnus Hazell som är affärsutvecklare på Telia Internet Partner berättade om streamingtekniken och tog då just långfilm som exempel. Klarar man långfilm, så klarar man det mesta eftersom långfilm är oerhört informationstätt.
- Vi skall kunna beställa filmen precis när vi vill, kunna ta en paus när vi vill och sedan betala via nätet.
Enligt Hazell är Sverige och USA bästa marknaderna för streamad information eftersom vi är pigga på att prova ny teknik, ganska snabba på att köpa nya prylar och att t ex e-handeln slagit relativt bra här. Man räknar med att streamad media skall vara större än traditionell tv år 2004. För naturligtvis är det inte bara långfilmer som skall streamas. Sportevenemang, konserter osv är också lämpliga för den här tekniken.

Otroligt snabb utveckling
Den tekniska utvecklingen har gått oerhört snabbt. 1995 kom Mpeg komprimeringen (för musik), -97 kom real video som gjorde det möjligt att skicka film (men den fick fortfarande laddas ned innan det gick att se den - i en liten ruta på skärmen annars blev det för tungt). Telia har varit igång med utveckling av streaming teknik i ett och ett halvt år - vilket får ses som oerhört länge i det här perspektivet. Fördelen för de företag som skall skicka streamad information är att de har kontroll över det de skickar. Det blir sönderslaget i samma stund som det når mottagaren. Det blir omöjligt, eller i varje fall svårt, att piratkopiera och därför blir det lättare att ta betalt för tjänsterna.
Så det är bara att inse. Snart är tiden då vi frågade våra arbetskamrater "såg du det där på tv?" definitivt över. Nu heter det istället "Jag såg en grej på tv".

Text: Siri Reuterstrand
00.12.13

*Du som undrar vad en digitalbox är kan läsa rapporten från digitaldagen på SVT i Göteborg