Albas Helsingforskorrespondent har funderat över sitt värde
 

Värde - en miljon

  Hur mycket är du värd? Jag är värd en miljon. Min utbildning tog 5 år, avstod då från ca 700.000 kronor i inkomster. Mina studieskulder är på 300.000 kronor. Jag är värd en miljon med skulder.
 

 

Vad får man för en miljon? Ett litet hus i Mölnlycke, en tvåa på Masthugget, en etta på Söder eller en liten etta i Tölö i centrala Helsingfors. En timmerstuga i finska fjällen. Tio segelbåtar eller fyra BMW. Ett antal operationer, ett par silikonbröst eller fem fina hästar.

Jordenruntresor kunde jag ju gjort en om året och bott på Hilton. Eller ha hyrt en helikopter i New York. Tagit motorcykelkörkort och köpt en gammal Norton, som jag inte hade orkat sparka i gång. Jag kunde ha inrett min lilla tvåa på Masthugget med Artekmöbler och köpt hela Paradisservisen som jag suktar efter. Och bytt gardiner varje säsong.

Så mycket är jag värd. Det känns bra i ryggraden att mitt värde är konstant. En klassisk humanistisk utbildning blir inte gammal på en kvart. Den är inte överflödig om ett år. Den fungerar tom i EU-sammanhang. Den ger ett sammanhang.

Mitt kilopris är inte att leka med. En miljon delat med femtiotvå. Det ger ett kilopris på 19.230 kronor. Det du Torbjörn Tännsjö.

Text: Tuula Polojärvi