litet ljud, stort rabalder
  Stoppa omoralen i musikbranschen - eller...
Mp3? Napster? Skandaler och stämningar på miljarder. Vad bråkar dom om? Vad är nu detta Mp3 egentligen? Internet, dess kvalitéer och risker stöts och blöts dagligen och på senare tid har även skivindustrin blandat sig i leken. Givetvis, för det finns stora pengar att vinna, eller förlora, i Den Nya Tekniken.
 

I Sverige har man sedan 1995 kunnat handla skivor på nätet, men det är som att handla på postorder och går inte så värst cyber-internet-framtids-supersnabbt och den försäljningen ökar inte särskilt mycket, utan har väl mer planat ut och nått en ganska stadig men låg nivå.
Den stora diskussionen just nu handlar snarare om det lilla filformatet Mp3 och upphovsrätten till musik samt utbytet av musikfiler utanför skivbolagens kontroll. Mp3 är ett filformat som man spara tex. ljudfiler i som gör att man kan komprimera storleken till cirka en tolftedel av den ursprungliga informationen men med (i stort sett) bibehållen ljudkvalitet. Entusiaster kan sedan dela med sig av sina filer på internet hej vilt, utan att betala mer än det vad kostar att surfa. Och det gör dom, till skivbolagens och vissa artisters stora förtret. De mer omtalade siterna om man är nyfiken på Mp3 och vad det är för något, heter Napster och Mp3.com. Det finns långt fler men någonstans måste man börja... och skynda dig, för om upphovrättsinnehavarna får sina viljor igenom, kommer det att kosta.

Hur gör man...
Användandet av Mp3 funktionen är inte särskilt komplicerat eller dyrt, dock krävs en del intresse för att sätta sig in i programmen och en bra uppkoppling till nätet, vilket inte är alla förunnat. Det är lättast att lyssna direkt från datorn, men naturligtvis kan man investera i ännu en specialpryl, nämligen en Mp3-spelare. En mellandyr sådan kostar ungefär tvåtusen kronor och extra så kallade Flashcards, som är små chip som man sparar själva musiken på, kan man köpa för någon hundralapp eller två. Själva spelaren ser ut som en walkman och är därmed bärbar men går också att koppla till en vanlig stereo. Mp3 är nog ännu så länge snarast en hobby för folk med vurm för teknik och IT och verkar inte vara något stort hot mot skivindustrin egentligen, mer som ett modernt sätt att byta blandband kan man säga.

Dyrare, men schysst...
Däremot kan ett litet skivbolag drabbas ganska hårt om deras storsäljare piratkopieras, eftersom denna skiva förväntas försörja utgivningen av de mindre populära artisterna samt att betala löner och omkostnader för bolaget. Man kan tycka att skivor är löjligt dyra, själva ämnet till skivan kostar ju nästan ingenting och så vidare, men produktionen kostar multum och det är förvånansvärt många professioner med i arbetet att tillverka den slutgiltiga, köpbara skivan. Och sen skall den säljas... och då köper man sin rätt att traktera ett konstverk som någon musikkonstnär har lagt sin tid och själ på att framställa. Men det finns fördelar med Mp3, till exempel att den som vill sprida musik kan komma hyfsat billigt undan och få en enorm exponering, det vill säga i stort sett hela världen, till och med utan kontrakt eller utan att vara "upptäckta" över huvudet taget. Sen kan man ju resonera som så, att piratkopiering ju faktiskt ÄR olagligt.

Musikens kraft...
Bengt Brorsson, som är pappa till Bengans skivaffär i Göteborg, har sålt skivor i många år, närmare bestämt sedan 1974, är inte särskilt rädd för Mp3spöket. Han har inte märkt av någon minskning i sin försäljning. Det kan i och för sig bero på att han är såpass etablerad , både i den fysiska verkligheten och på nätet, men också för att gemene man faktiskt vill köpa skivor, riktigt lagliga skivor med ask och konvolut över disk av en fysisk expedit. Människan är ett vanedjur och har sina promenader och affärer, och dom köper sina skivor i "sina" butiker. Det är fast rotat i folk och det tar lång tid att ändra på. Dessutom, resonerar Bengan, kan bytet av skivor och låtar på nätet få folk att hitta musik dom aldrig skulle hört annars och vara ett av alla de sätt som musiken tar sig fram på. "Musik har en väldig kraft och tar sig alltid vidare, på ett eller annat vis. Det är bara så..."
Mp3sajterna med sitt innehåll och dess användare utgör ett stort antal ljuddokument, ungefär som ett väldigt referensbibliotek med massor av människors favoritmusik och utgör då en fantastisk möjlighet att söka efter, eller slumpmässigt hitta, inspirerande musik som man förmodligen ändå vill ha på äkta skiva med perfekt ljud.

Det bästa...
Vad framtiden har i sitt sköte kan man bara ana, men än så länge köper de flesta sina skivor. Skivbolag och artister kan fortfarande vara ganska trygga i att människorna köper musik på det lätta, gamla sättet. Kvalitén är bättre, man får ett påkostat omslag och det är ju så spännande att gå till en jättestor, välfylld butik och bläddra från A till Ö, plocka till sig sju-tio-tolv glänsande nya skivor och välja den bästa av dom att stoppa i en fin påse med en välkänd skivbutiks namn för att sedan gå hem och, nervös inför sin första känsla av ett förmodat mästerverk, trycka på play... och njuta. Lagligt och med ett otroligt skönt, helt komplett, ljud.

Text: Ylva Smedberg
00.12.13