Sabotage mot kritisk press

 

AV SORIN SIMION Bilder: Molnar Csaba


Extra

Sossarnas idé är att köpa upp fientliga tidningar, eller att förhindra att de kommer ut, ifall de kan inte köpas. Senaste offret i kampen mellan press och rumänska PSD är lokaltidningen Ziarul de Sibiu.

I östeuropa blev pressen, i princip, fri efter kommunismens fall vid slutet av 90-talet. Men bara i princip eftersom den friheten många gånger på olika sätt saboterats av dem som har makten. Detta har hänt i Polen, samt i Tjeckien, Slovakien och Ungern.

Tidningarna som kommer ut i före detta Jugoslavien, i Rumänien, i alla f.d. sovjetiska länder och i Bulgarien hade de sämsta villkoren. Alla dessa länder styrdes snart efter kommunismens fall, av nästan samma människor som innan. Kommunisterna blev demokrater på ett dygn. De har bara bytt kläder, som man brukar säga här
.
Rumäniens socialdemokrater (PSD) tog åter makten efter valet i hösten 2000. De regerade tidigare landet från 1990 till1996, men förlorade valet i år. Enligt dem själva bar pressen skulden för denna förlust. I början av 2000 drog rumänska PSD igång en stor kampanj med avsikten att köpa pressens tystnad. Detta, troligen, för att undvika nya överraskningar vid nästa val. Några tidningar har köpts av olika PSD-ledare. Samtliga kritiska journalister erbjöds att bli talesmän för vissa av regeringens avdelningar eller skickades som regeringens representanter till utlandet. En del andra "fientliga" journalister har på andra sätt förlorat sina arbetsplatser. Mest kända fallet var Rodica Culcer, som kastades ut från den statliga televisionen.

-Hon är socialdemokraternas fiende, ansåg en av PSD:s riksdagsledamöter.

Ett annat känt fall är Traian Ungureanu, som blev av med sitt jobb på rumänska avdelningen av BBC:s radio.

Fientliga tidningar hindras från att komma ut
Enligt rumänska sossar, är en fientlig tidning en tidning som kämpar emot korruptionen. Dessa tidningar har mycket att kämpa emot gentemot de lokala myndigheterna, som mest består av PSD-medlemmar.

Det allra senaste fallet är Ziarul de Sibiu, en veckotidning som kommer ut i Sibiu-lan, i södra Transylvanien. Tidningens första nummer saboterades av länets myndigheter, särskilt av PSD-ledaren från Sibiu-området, Silvestru Lup. Företagen som distribuerar tidningar tvingades att inte dela ut Ziarul de Sibiu, annars riskerade att stängas av. Därför kan nu Ziarul de Sibiu inte nå de flesta av sina läsare. Tidningens chefredaktör, Cristian Teodorescu, anser att sabotagen kommer från PSD.

- Våra artiklar visar klart på korruptionen som finns i området, menar han.

Aurelian Grama, företagets ordförande, är också han helt övertygad om att detta är ett sabotage.

- Tidningar som inte är kritiska mot sossarna har inga distributionsproblem. Bara vi. Men våra skribenter ska kämpa vidare emot korruptionen, deklarerar Grama för nättidningen ALBA.
Naturligtvis säger sossarnas talesman från Sibiu att "det är bara frågan om myter". Kriget mellan regeringskritisk press och regeringen går vidare i Rumänien. Vad PSD:s ledning inte vet är att ingen kan vinna ett krig mot pressen. Valet kommer snart, under nästa år, troligtvis. Då får vi se.

2003.12.11

Extra
Extra  
 
alba avslöjar
 

ALBA.NU NR 7 2003

 
 

 

 
 
Tidningar som inte är kritiska mot sossarna har inga distributionsproblem. Bara vi.
 
 
 
Ziarul de Sibius ordförande Aurelian Grama är övertygad om att tidningens problem är resultatet av medvetet sabotage från PSD.