Ledsamt så man vill dö

 

AV SIRI REUTERSTRAND


Extra

Det går ett svart stråk genom svensk humor. I alla fall genom de tecknade varianter av den som givits ut i bokform på senare tid. Ibland skrattar man, ibland vill man bara gråta. Ibland fattar man ingenting. Fast egentligen är det nog meningen att man skall bli förbannad.

I alla fall är det nog dit Lars Sjunnesson vill komma i sitt senaste alster Om kriget kommer. Det är en otroligt trist och ledsam värld Sjunnesson skildrar. Hans huvudfigurer är så ledsamma att man bara vill dö.
1." Fan Harry... vi måste organisera oss i revolutionära grupper på lokalnivå." "Basgrupper? Varför då?"
2:" Männen kommer aldrig att ge upp sin makt frivilligt... Kvinnokampen måste föras med vapen i hand." "Vaddå... Jag fattar inte... Vi är väl inga kvinnor?"
3. Nu är du dum Harry.. Ett offer för biologistiska förklaringsmodeller... Kvinna är inget men föds till... Det är något man blir!"

Tjocke Bo har inte många vänner. Han har sin terapeut och sin fru Ulla. Viktigast verkar hans terapeut vara. Och inte ens han står ut. Men den stackars Tjocke Bo fattar liksom inte det. När arbetsförmedlingen vill skicka ut honom i rymden (och han måste åka, annars får han ingen a-kassa) vill Tjocke Bo ta med sej terapeuten, för ”jag kommer inte att klara mej ute i rymden utan terapi”.
Ensamheten driver honom också att bygga en låtsaskompis av sopor. Sen kör han omkring polaren i en skottkärra och tar med honom ut på krogen. För han måste ju lär sej att supa, ”annars kommer han aldrig att klara sej ute i samhället”.
Först verkar det funka bra. Tjocke Bo påstår att kompisen är utvecklingsstörd och får gå före i kön. Sen engagerar sej flera av de andra krogbesökarna i den visserligen äcklige men ömkansvärde kamraten. Tyvärr tappar polaren huvudet (bokstavligt talat). Folk blir förskräckta och kräks så Tjocke Bo finner det bäst att gå därifrån, trött konstaterande ”Varför skall det vara så svårt att umgås med människor? Jag fattar det inte.”

En annan figur i boken är Åke Jävel. Han är ständigt lika politiskt inkorrekt. Går runt och säger kuken och är polisens bäste vän…Intressant är att Sjunnesson byter maner när han byter huvudperson. Man skulle nästan kunna tro att det rör sej om olika tecknare.
En för mej ny bekantskap är Nollbudgetfilmaren, som tvingar Sjunnessons tecknade alter ego att spela med i en ”dokumentärfilm”. På dokusåpavis (fast lite värre - men bara lite) slänger han in Sjunnesson i absurda situationer och filmar nöjt när allt går åt helvete.

Man skrattar och blir obehaglig till mods.
Egentligen borde man bli förbannad.

2004.12.09

Extra
Extra  
alba avslöjar
 

ALBA.NU NR 6 2004

 
 
 
bokomslag
Lars Sjunnesson
Om kriget kommer
Galago 2004
 
 

 

 
 
”Varför skall det vara så svårt att umgås med människor? Jag fattar det inte.”
Tjocke Bo