ALBA NR 7 - 11 NOV 1998

 WWW.ALBA.NU

 
 
Mer än någonsin efter kriget diskuteras nationens uppgifter och nationell identitet. Samtidigt växter främlingshatet i alla länder. Markerar detta ett sönderfall? Vad kommer i så fall istället? Regioner och ett återfödande av medeltidens Europa? Eller en global världsordning?  
 
  CHRISTER WIGERFELT
GLOBALISERINGEN RIVER NATIONENS GRÄNSER
IT och globalisering har blivit vår tids mantra. Men bakom alla dimridåer finns en process som förändrar både vår identitet och villkoren för nationen, menar socialantropologen Thomas Hylland Eriksen.
 
  SIRI REUTERSTRAND
VOLVOANSTÄLLD? SVENSK? EUROPÉ?
Nya tider och nya kommunikationssätt gör att nationsgränsernas betydelse minskar hävdar många. Men var söker vi då våra identiteter? Är vi européer eller kanske götalänningar eller vad känner vi oss som, egentligen?
 
  SORIN SIMION
MINORITETSPROBLEM I ÖSTEUROPA
Lojalitet med sitt folk eller sitt land? Många länder i Europa har stora minoritetsproblem. I Rumänien vill t.ex ungrare gärna se en federalisering av landet. Bäddar det för ett nytt Kosovo?
 
  TORE JANSON
NATIONALSPRÅKENS TID
Födelsen av nationalstaterna i Europa skapade behov av gränser och revir. Nationalspråk blev ett medel att upprätthålla dessa, skriver Tore Janson i denna europeiska exposé.
 
 
 
  CHRISTER WIGERFELT
KAN EU BLI EN NY SUPERNATION?
Europas nationer har oftast börjat som en samling mindre självständiga territorier. Men finns tiden att skapa en ny statlig nivå av EU:s olika nationer?
 
  BJÖRN ZETTERLING
DEN GLOBALA BYN
Han tar av sig kavajen och ser för ett ögonblick ut som en utmanare i lätt tungvikt. Sedan bär det av: siffror och exempel på en misslyckad marknadsfundementalisms härjningar kommer i en oavbruten följd. När resan/föreläsningen är slut har vi alla fått se bitar av den globala byn och vad blind tro på marknadens krafter kan ställa till med. Men samtidigt har ett litet hopp börjat spira.
 
  BIRGITTA PANDE
JAKT PÅ DET NATIONELLA
Det förvisso sant att bara Sverige har svenska krusbär. Men det räcker väl inte för att vara svensk? Vad är det mer som gör oss till svenskar?
 
  ORD & BILD
ARTIKLAR OM NATIONEN OCH DEMOKRATIN
Våra kolleger på tidskriften Ord & Bild har också publicerat artiklar på samma tema som vi. Bland annat skriver Jürgen Habermas om det postnationella tillståndet och demokratins framtid. Gå direkt dit!

 
  SALAMANDER
Inte alltid så lätt att upptäcka.
Ser en hel del själv.
 
 
  MED SKRIBENTER FRÅN ANGEREDSGYMNASIETS MEDIEPROGRAM
 
  GUNILLA ANDERSSON
TYPISKT SVENSKT
Finns det några speciella nationalkaraktärer? Klart är i allafall att det skall mycket till innan vi svenskar börjar prata med varandra spontant, om vi inte redan känner varandra.
 
 
 
  BJÖRN ZETTERLING
TAUBE LEVER VIDARE
Han var poet, trubadur och estradör. Men också en äventyrare med ett liv så spännande att bara det är skäl nog att skriva hans biografi. Mikael Timm skriver om myten och människan Evert Taube. Något som inte visar sig vara så lätt eftersom Taube var noggrann med att aldrig släppa garden, bilden av den sorglösa gentlemannen som lekte fram sin musik fick inte ifrågasättas.
 
  LEIF WILEHAG
SÖNDAGSMIDDAN
- Jag och mamma vill hälsa er alla så hjärtligt välkomna hit och vi är så glada att just ni alla är här!
Så börjar den traditionella svenska söndagsmiddagen. En novell om en middag vi alla kan känna igen oss i.
 
  Klicka här och få lite oförblommerad reklam!
Vi flaggar lite för vår tecknare Henrik Lange som är aktuell med två nya seriealbum.