Hjälp via nätet
 
 

I juni i år startade en på många sätt unik internetsida, the Hunger Site.
The Hunger Site gör det enkelt att hjälpa medmänniskor. Att bidra till att någon får det lite bättre och blir lite mättare.
Nu kan du när du sitter framför din dator genom ett enkelt klick på sidan skänka en kopp ris till någon som behöver det. Med teknikens hjälp behöver du inte ens resa dig ur stolen för att räcka ut en hjälpande hand till en människa på andra sidan världen.

800 miljoner människor lider av svält och undernäring.
Det är lätt att säga att man känner sig hjälplös inför världens orättvisor och oförrätter. Det är lätt att påstå att man skulle vilja hjälpa till. Många människor intalar sig själva att de inget kan göra, trots att många konkreta handlingar är inte tar mycket tid eller pengar i förhållande till den nytta de gör. Man dövar på så sätt sitt dåliga samvete. Detta är ett sätt att distansera sig från det ansvar man har som medmänniska.
Jag gör det. Rannsaka dig själv!
Gör du detsamma?
The Hunger Site får oss att tänka till. På hur dålig man själv kan vara på att hjälpa till. På hur bra det är att det faktiskt finns människor som hjälper till och samtidigt underlättar för oss andra att göra detsamma. Skaparna av denna sida har insett vikten av konkreta handlingar och de tar med dig i sin strävan att hjälpa alla de som lider av hunger i världen.

Donera mat med ett klick
The Hunger Site är en sida där du genom ett enkelt klick kan donera en kopp ris. Det hela bygger på att företag får sina namn exponerade på sidan.Varje gång du går in och klickar och läser deras reklam betalar de 0.5 cent, ca 4 öre. Pengarna går oavkortat till FN:s World Food Program dit annonsörerna betalar direkt, inget sker via the Hunger Site. Ju fler som går in och läser företagens reklam desto mer publicitet får de, samtidigt som annonsplatsen blir dyrare och de får betala mer pengar till alla världens hungrande människor. Fyra företag på sidan resulterar i en kopp ris och är annonsörerna tolv stycken, vilket är ungefär vad de brukar vara, har du på några sekunder skänkt tre koppar ris. Sedan starten i juni har man vuxit snabbt och nyligen nådde man över 330 000 besökare på sidan på en dag, vilket alltså gav över 1 miljon koppar ris. I Sverige är det över 4000 som besöker sidan, som både tillhandahåller god information och är väldigt seriös.

World Food Program
WFP har i sitt arbete satt fokus på tre saker.
Food-For-Life som innebär hjälp till folk i humanitära kriser, oavsett om dessa är naturliga eller orsakade av människors konflikter. Food-For-Growth som finns för att stötta de allra mest utsatta; gravida kvinnor, små barn och gamla. Att hjälpa de allra mest sårbara i de mest kritiska stunderna är här det viktigaste. Och sist Food-For-Work som koncentrerar sig på hjälp till självhjälp. Genom att tillhandahålla mat ger man barnen en större chans att orka med skolan och de vuxna att jobba bättre. På så sätt försäkrar de en tryggare framtid för sig själva. Samtidigt som WFP ger mat till svältande människor så stödjer de även U-ländernas ekonomiska och sociala utveckling då de köper mat och annat som behövs som producerats av U-länderna själva.

Barnen drabbas hårdast
När du först kommer in på the Hunger Site möts du av en karta över världen. Med några sekunders mellanrum blinkar ett av länderna till och det symboliserar en människa som dör i hunger i det landet just då. Siffrorna är skrämmande, 24 000 människor dör varje dag av hunger eller sjukdomar relaterade till hunger. Tre fjärdedelar av dem som dör är barn under fem år.
Världen har en tendens att ösa pengar, mat och kläder till behövande i bara de konflikter som media uppmärksammar. Det är hemskt att inse, men medias inflytande styr till var penningströmmarna går i den svältdrabbade världen. WFP är mycket tacksamma över den hjälp de har fått från the Hunger Site. Genom den får de dagligen in stora summor pengar till mat som fördelas mellan de 80 länder där man har sin verksamhet oberoende av vart världens ögon är riktade just för tillfället.

Ett nytt sätt att påverka
Genom denna sida ges en chans att hjälpa till som man bara inte får missa. Det tar inte tid och det kostar inte ens några pengar. Detta är ett annorlunda sätt att göra något betydelsefullt. Personerna bakom denna sida har lyckats åstadkomma något alldeles speciellt och exceptionellt. På kommersiell väg har de lyckats engagera hundratusentals människor att skänka mat till svältande människor. De har fått fram sitt budskap och deras agerande har snabbt fått verkan genom stora summor pengar till WFP. Kanske ger detta dig en tankeställare, för visst är det underbart att se människor engagera sig i goda saker och lyckas. Genom WFP blir arbetet med att få maten till människorna väl utfört och ingen har egentligen behövt göra några större uppoffringar för att sträcka ut en hjälpande hand. Man kan inte annat än beundra dessa innovativa människor, som hittar nya och banbrytande sätt att påverka vår värld till det bättre. Att sedan the Hunger Site är ett praktexempel på att vem som helst kan göra skillnad, utan att nödvändigtvis ha större ekonomiska tillgångar och utan att det behöver påverka någon negativt tycker jag är självklart.


Själv brukar jag känna mig bortskämd som har mat på bordet varje dag och som inte gör mycket annat än att sända en tanke till de som lider. Hädanefter när du själv känner likadant, tänk på hur enkelt det faktiskt kan vara att hjälpa till. Varje människas insats är betydelsefull! Missa inte den möjlighet du ges genom the Hunger Site. Det tänker inte jag göra!

Text: Lina Gustavsson
99.12.08

Klicka här och du kommer till The Hunger Site!