Här på Norra Älvstranden byggs nya kvarter med stora visioner. Här skall arbete, kultur och meningsfull fritid samsas, är det tänkt. På några år har en kraftigt nedsliten stadsdel fått nytt liv.
Likt forna tiders upptäcksresor börjar även denna med en båtresa. Från hållplatsen på Göteborgsidan, Lilla Bommen, tar Älvsnabben passagerare till skolorna,verkstäderna och bostäderna på andra sidan Göta Älv. När båten släpper av passagerarna är de på Hisingen och Norra Älvstranden ligger där som ett tre kilometer långt löfte. Men det är ett löfte som inte infrias. Visst är det vackert med läckra hus, och den ständigt närvarande älven som hela tiden lever och låter, men det känns lite ödsligt.

STENLETARNA
På en bänk sitter ett par och njuter av förmiddagen. I blåsten förklarar de med de nyinflyttades entusiasm om allt som deras nya boende gett dem: Det händer så mycket utanför vårt fönster att ibland står vi som paralyserade inför sceneriet, berättar Harry Marianne nickar instämmande och ger fler bilder från det perssonska fönstret: När Stenabåten kommer in på kvällarna så ger det ett underbart ljusspel över älven. Då står vi och kramar om varandra och bara njuter.
Medan höstvindarna sliter i våra kläder berättar paret om sina upptäcksresor längs stranden. Ena dagen traskar de och letar efter snäckor, andra dagen är det stenar som väcker lusten att ge sig ut på långa promenader. När Marianne och Harry börjar tala om att de har hamnat i paradiset, börjar jag att se över axeln efter någon representant från bostadsbolaget, men det finns ingen där. När vi börjar tala om kostnader för att bo härute, inser jag att Älvstranden inte är till för alla. Hyran för en insatstrea kan vara så hög som sjutusen.

DE PERFEKTA HUSEN
Efter att Perssons gått in, undan det regn som börjar falla, fortsätter jag Älvstranden ner. På vägen ligger "Kunskapscentrum" med en mängd utbildningar och ett elevantal son snabbt närmar sig de femtusen. På en bänk, vid ännu en av desssa skulpturer som området fått i ett slösande antal, sitter Elsa Johnsson. Hon är ganska färsk i Göteborg och ser staden med nya ögon. Elsa både bor och går i skolan på Hisingen. Med bussen på väg till skolan åker hon varje morgon förbi de nya bostads- husen vid stranden.
- Allt ser så perfekt ut vid Älvstranden. Husen ser inte verkliga ut. Det är som att åka in i ett nöjesfält. Efter att sagt detta tar hon sin väska och försvinner till nya lektioner. Hon är en färsking på området, men det finns veteraner med många minnen av stranden.

DET VAR INTE BARA HUS SOM REVS
Det fanns förstås människor som bodde här innan ombyggnationen. En av dem var Tivo Danis, i tjugoåtta år var Älvstranden i allmänhet och Lindholmen i synnerhet hans hem. Tivo är mycket kritiskt till hur området byggdes om.
- De byggde för mycket hus. Det var ok, att renovera de gamla husen, men sedan tillkom det alltför många nya hus. Det blev alltför många människor, och det var ingen som frågade oss gamla hyresgäster vad vi ville. Nu kostar det fantasisummor att bo därute, men när vi ville köpa vårt hus, då fick vi inte. Trots att Lindholmen då var på väg att bli ett slumområde. Det var nu inte bara husen som revs eller renoverades på Lindholmen. Människor tvingades flytta och den granngemenskap som Tivo talar sig varm för försvann.

RIKTIGA STOLLAR
Han berättar också om hur han sålde tidningar i sina kvarter på Lindholmen. Gatornas var Tivos egendom och trygghet, men det fanns hus han undvek att stiga in i och sälja sina tidningar.
- Puben Port Arthur var ett tillhåll med riktiga stollar. Där vågade jag mig aldrig in,säger han.
Lindholmen var i många år ett spännande ställe att växa upp på,. Det var inte bara gasspisen som imponerade på de besökande klass-
kamraterna, utedasset var också exotiskt.
Trots kärleken till Älvstranden så packade han lådorna och for över den bro som binder samman Hisingen med Göteborg.

I EXIL
Lindholmen bär han med sig varthän han flyttar.
- Det är ett annat tempo här inne i stan, och grannarna känner jag knappt. När jag flyttar härifrån så får det bli till antingen Slottsberget, ett område på Norra Älvstranden, eller ut på landet.