"Den heliga Quranen på svenska" befinner sig bara meter från CNNs videoutgåva från Gulfkriget, "The Desert Storm". En bit därifrån säljs basturökta korvar från Finland.

På Kvibergs loppmarknad samsas olika nationaliteter och religioner bland spiltor och bås i tre gamla regementsstall. Göteborg har definitivt blivit mer levande tack vare sina marknader. Kommersen, Kviberg, Bellevue - alla har de sin lite speciella prägel och charm, men ett har de gemensamt; här är det inte alltid själva handeln i sig som är det primära. Det är ett sätt att träffas. Marknaderna kan även innebära en trygghet genom att de påminner mer om ursprungslandet än vad shoppingkomplex som Nordiska Kompaniet gör.

Visst finns det även svenskar på marknaderna, alltså svenskar som inte är invandrade, men de borde bli fler. Att gå på loppmarknad innebär inte bara en möjlighet att göra fynd på det materiella planet - det kan lika gärna leda till en ny vänskapsrelation, eller åtminstone till en öppnare syn på Sveriges alla invånare.

text: JOHANNA HILLGREN
illustration: HENRIK LANGE

 

  Vad är det där slemmiga med ben som ligger där? Jaha, nu ser jag. Flådda grodor. Och under bordet en stor balja med levande. Vad tar du för en påse grodor? Eller för grishuvudet där i fönstret. Kanske är det mer populärt att komma hem med någon av de små gulliga kaninerna på bordet bredvid. (Men mamma, du ska väl inte stoppa den i grytan?) Att besöka en marknad i Thailand var inte riktigt som de här hemma.