Nordstan i våra hjärtan

 

 


20.00
Det är fredag
mitt mellan två lönehelger. Kön till bankomaterna har tunnats av, men torget är lika fullt som vore det en vanlig vardag vid lunchtid. Skillnaden är att folk korsar torget på väg till olika festiviteter.

Finklädda herrar och uppklädda väninnor slinker in på King Creole, ungdomar som hoppat av vagn och buss i närheten drar genom Nordstan. En och annan blir stoppade av de två närpoliserna från Hisingen som följt efter sina ungdomar ner till stan.

Luften andas förväntan och fest, folk är på väg. Den mörkt inredda puben Murveln börja fyllas upp. Rouletten rullar sedan flera timmar och stampubliken består av män. Det är det enda stället som har öppet till klockan fem på morgonen.
Galler hänger tungt ned för trappor och affärsingångar. Sittplatserna är få. Ett grovstickat nät av järn har omringat Nordstans enda bänk. Innanför sitter clownen Mac och ler fånigt med tom blick.
Utanför hamburgerrestaurangen står folk i olika åldrar rastlöst och väntar, vaksamt tittande.
Några tysktalande turister går arm i arm och tittar intresserat på lättklädda ungdomar i svart.
Ett svenskt par i medelåldern är inne på sitt tredje varv runt torget. Vacklande påbörjar de nästa rutt i väntan på lämpliga köpare.

23.00
Nordstan är tyst
, pulsen lågmäld. Skaror av festande drar igenom köpcentrat för att hinna i tid till bussar på Nils Ericssonsplatsen.
Polisen går runt och stör, hejdar unga killar med flaxig gång och frågar vad som är på gång.

Två försiktiga ynglingar som går fram och frågar efter vägen till en pub som ligger på Kungsgatan.
Konstaplarna är trötta. Trötta på alla småungar som dras till torget och som borde blivit nattade av föräldrar för flera minuter sedan, trötta på langningen, trötta på ett Nordstan som föder elände och lockar till sig ungdomar allt lägre ner i åldrarna.

Förbannat trötta på att stoppa folk som är på drift och försäljare som är ute efter hugade spekulanter. Om polisen fick bestämma skulle Nordstan vara stängt för länge sedan.
En man i vit lumberjacka hejdas, och drar inövat en osannolik historia om att han nyss blivit rånad. Han klämmer fram en tår och steppar ut i Brunnsparken och slår sig i slang med några tonårspojkar som sitter på en träbänk.


Några snörfulla småflickar i likadana spetsblusar yrar runt ingången utanför McDonalds och låter. De vill synas och höras och beröra. Arm i arm seglar de vidare mot nya äventyr.

Anna är 17 och kommer från Tynnered i västra Göteborg. Nordstan är hennes andra hem.
Fältassistenterna vet mer om henne än hennes egen familj. Om allt går enligt planerna kommer de att fixa in henne på en folkhögskola efter sommaren. Långt bort från Nordstan.

03. 00
Laban
är frivilligorganisationernas älskling. Han är lika sugen på svagt termoskaffe och sällskap som han är svår att omvända.
Hans boning heter Nordstan. Ibland slår han en lov runt Hamngatorna till Brunnsparken likt en akvariefisk som simmar upp till ytan för att få sig en smakbit.

Någon gång i veckan åker han hem till systern i förorten och duschar. Annars är det Nordstan som gäller. Eller närliggande svaluppgångar. På Nordstan får han aldrig sova länge. Ibland går det att gömma sig i ett lotteristånd eller under en presenning. Men för det mesta blir han sittandes på trapporna mot Centralstationens kulvert.
Ända fram på småtimmarna. Det går inte en natt utan att han blir väckt av kolleger eller irriterande Abab-vakter.

Då går han en sväng över till Centralen och har han bommat ihop pengar styrs stegen till den dygnet-runt-öppna macken för att köpa en burköl.
Han har väntat länge på att det ska bli vardag. En bra stund före nio står han posterad utanför Systembolaget. Det är där polarna samlas för att bomma, käftas och gå igenom ännu en dag.

08.00
Det är måndag morgon
. Nordstan sträcker på sig. Så sakteliga vaknar köpcentrat till en ny dag. Affärerna är inte öppna. Sena pendlare hastar från Östra Hamngatan i riktning mot Centralen och vice versa.En och annan
eftersläntare drar igenom köpcentrat i brist på annan sysselsättning. Skolungdomar passerar Body shop, bolaget och McDonalds för att trampa uppför trapporna till glastunneln. Tillsammans med andra passagerare ska de ta sig med båt över till Hisingssidan.

Janne och hans polare är på det skämtsamma humöret. De har inte riktigt nyktrat till ännu. Gårdagen var lyckad. De är panka och lite rastlösa. Dagen ligger blank framför dem.


12. 00
Tango Brothers
har precis packat upp. Deras revir är inpinkat sedan månader tillbaka. I väskan trängs heminspelade kasettband med några slantar.


Horder av konsumenter väller in genom Norra Hamngatans huvudingång. Mammor med barnvagnar, studerande, arbetslösa; lediga konsumenter.
Den nyinvigda Köpmansgatan blänker i solljuset. En och annan besökare har upptäckt entrén till stans största barnklädesaffär.
På Nordstans enda bänk sitter Gösta och betraktar det vajande folkhavet.
Han gillar torget. Här finns folk han både känner och känner igen. Vissa dagar sitter han bara och betraktar. Han känner sig inte ensam i folkhavet. Andra dagar har han med sig dragspelet och drar en vals i tunneln mot Centralen. Så har han gjort i många år nu.


Viola säljer lotter för Länken. Från sin plats utanför Femmanhuset håller hon koll på kreti och pleti.
Nu för tiden är det mycket folk som kommer fram för att prata istället för att köpa lotter. Folk verkar vara så ensamna, tycker hon. Precis som om psykiskt sjuka människor och barn med frånvarande föräldrar finner en fristad i Nordstan, funderar hon högt och avbryts av en lottköpare.


16. 00
Tågen från Borås
och Stockholm har stått inne i närmare en timma. Hemvändande pendlare småspringer för att hinna med tåget till Kungsbacka eller Alingsås.Kulverten ekar
av flöjttoner. Och bankerna har stängt. Affärsmän och försäljare hastar vidare i riktning mot hotellet.
Det är tre timmar kvar tills affärerna stänger. Tre timmar kvar till kommersens hjul saktar av, för att sakta snurras igång av Nordstans inre liv.


text och foto: AGNETA SLONAWSKI


 • Alla vägar leder till Nordstan
 • Nordstans egen hemsida

 •  

   

   

  Köpcentrat Nordstan är en av Västsveriges största arbetsplatser. Närmare 6 000 människor arbetar i köpcentrat som innehåller 120 affärer och 150 kontor.
  Omkring 70 000 besökare passerar torget varje dag. Omsättningen ligger runt två miljarder per år.
    År 1967 startades bygget av Nordstan. Fem år senare stod större delen av bygget klart.
  Ytan på 60 000 kvadratmeter är lika stor som tolv fotbollsplaner. Till det kommer kilometerlånga lastgator under jord.