ODLA KONTAKTER

 

Ett vanligt hyreshus. Många är ensamma gamla. Ser när grannen går till jobbet och noterar vilken tid han kommer tillbaks.
Men även de som har vänner och aktiviteter på annat håll har ett behov att lära känna de som bor i samma hus. Det ger en trygghet. Och en levande stad behöver trygghet.

Det menar Kerstin Nordström som är beteendevetare och tillsammans med sin man Christer står bakom det soluppvärmda huset i Järnbrott söder om Göteborg. En lyckad miljösatsning som även fick hyresgästerna att börja umgås och lära känna varandra. Mycket tack vare ett växthus längs ena fasaden, som en del av bottenplanet.
-Idag går man och ringer på om en person inte varit i växthuset på ett tag, säger Kerstin

Det är ju så att svenskar ska ha en anledning att mötas. I Järnbrott är anledningen odling i växthuset eller lotterna utanför. Hyresgästerna fick också en plats och ett rum att mötas på. Idag drygt tio år senare hänger det gardiner i "Huldas kafé", inget kafé i vanlig mening utan ett rum som ligger nära växthuset och i hyreshuset. Uppkallat efter hyresgästen Hulda som först började pynta.

Man ska inte behöva anstränga sig för mycket. Det räcker att rensa ogräs eller gallra morötter samtidigt som man pratar lite med grannen. Vitsen är att man ändå går till växthuset och då kan man ju umgås liksom på köpet. Kerstin pratar om vikten av halvprivata sfärer.

Men det är klart. Alla är inte intresserade av odling, och Kerstin påpekar att odling och växthus inte är någon universallösning. Det verkar i och för sig som hyresgästerna hänger lite i växthuset ändå. Kanske för att man naturligt går igenom där och det är en vacker plats.

Runt omkring ligger hus som också ursprungligen är uppförda på 50-talet, men utan samma aktivitet som i solhuset. Ändå har Poseidon som äger försökt med olika aktivitetsgrupper, bänkar och vindskydd.
Kerstin tror att det beror på alla nej-sägare. Kommer någon med ett förslag på förändring finns det alltid de som tycker att det är bra som det är. Ett slags negativt kreativa personer som hittar (på) en massa argument emot.
Av någon anledning har detta brutits i solhuset. Kanske för att man fått en naturlig mötesplats och en naturlig anledning att mötas på ett lätt sätt. Kanske för att Kerstin och Christer har velat att det ska bli så?

Sen huset stod ombyggt och färdigt 1986 har studiebesöken kommit i lång rad. "Å, vad fint", "Så bra att man sparar energi", "Så trevligt med växthus att odla och träffas i". Men fastighetsägare och byggherrar har sagt: "Det fungerar inte i vårt område." "Det är nog annorlunda i Järnbrott."
Med en viss besvikelse har Kerstin och Christer märkt att svepskälen radat upp sig lika många som studiebesöken.

Men genom EU-bidrag ska äntligen den enkla men fungerande solmodellen prövas i nästan tre gånger så stor skala i Gårdsten. I Järnbrott var det 96 lägenheter som fick solvärme och växthus. Här blir det 255.
Bland annat ska tvättstugorna upp i ljuset intill eller snarast i växthuset, för att bli naturliga mötesplatser. Hyresgästerna ska alltså kunna odla för att få grönsaker och kontakter. Eller inreda utrymmet för andra aktiviteter om de så vill. Att hyresgästerna bestämmer själva är viktigt. De ska få sänkta kostnader genom solvärmen och samtidigt göra en miljövinst. Liknande projekt sker samtidigt i flera EU-länder

text: MAGNUS MAGNUSSON
illustration: HENRIK LANGE

Hur blir Göteborg en levande stad?
-Bättre väder.
Hur blir Göteborg en levande stad?
-Det är viktigt att komma ihåg att levande inte behöver betyda att vi springer omkring på gatorna som i sydligare länder. Eller sätter ut stolar på gatan. Nu går jag en kurs i social ekonomi och den går via internet. Den är också levande och bra.