En stads själ var syns den? I centrum kanske? Stadens centrum och det intryck besökare får när de besöker det är i alla fall en viktig pusselbit när bilden av staden byggs ihop.

När vi gjorde vår lilla enkät var människorna det första alla de tillfrågade kom att tänka på. Människorna var det som gav staden liv. De som bor i staden formar den. Därför har vi valt att titta lite närmare på dem som bor inom Vallgraven. De som bor i Göteborgs innersta kärna.
Nu rör sig naturligtvis betydligt fler människor i centrum än de som bor där. Många arbetar där, många gör sig av olika anledningar ärenden in dit. De sätter också sin prägel på stadslivet. I alla andra stadsdelar kan vi vara överens om att de boende är viktigast, de som ger stadsdelen dess stabilitet och karaktär. Men hur är det i centrum? Där blir man nästan förvånad över att upptäcka tecken på liv. Titta! Där bor någon, det är blommor i fönstret!
Vid Folk och bostadsräkningen 1990 fanns det 1362 hushåll innanför Vallgraven.
Den typiska innerstadsbon i Göteborg är välutbildad, ensamboende, och något mer sannolikt man än kvinna i åldern 25-44 år. Han är född i Sverige av svenska föräldrar.
Naturligtvis finns det andra typer av människor innanför Vallgraven. Men barn finns bara i 163 av de sammanlagt 1362 huhållen (Enligt FoB 1990). I de allra flesta bor det endast en person. 1996 hade 486 av de sammanlagt 3151 invånarna utländsk anknytning. Av dessa var 205 utländska medborgare och de övriga 281 var före detta utländska medborgare som numera har svenskt medborgarskap.

Vill du se mer statistik? Klicka här!

Intervju med "den typiska innerstadsbon". Daniel Bothén berättar om hur det är att bo inom Vallgraven.