Matresa i grekiska kök

 

Den som trodde att Greklands tavernor enbart innehöllrätter som keftedes, tzatsiki och fetasallad ska ta sig en titt i CarlButlers senaste bok I grekiska kök.


I boken, somär en matresa i sig, får vi känna dofter av kulinariskarätter som sardiner i ugn och sallad på lammhjärta. Receptenhar Carl Butler samlat på sig under en fyrtoiårig förälskelsetill just Grekland och dess tavernor.
Tillsammans med matskribenten Cajsa Stenmark och fotografen Knut E. Svenssonhar han rest runt till ställen utanför Aten och öar som Mykonosför att hälsa på i köksregionerna.
Mattrion har gått grundligt tillväga.De börjar med att presentera nationaldrycken framför andra; ouzon.
Antingen gillar man den vita vattenutspädda vätskan eller såtål man inte att se den.
Oavsett tycke så serveras ouzon med vitkål, gurkbitar elleroliver i Grekland. I kryddningen ingår bland annat anis, korianderoch en skvätt lime. Hur själva tillverkningen går till kanman läsa sig till i boken som också tar oss med till olivlundaroch familjeföretag som tillverkar feta uppe bland bergen.

Sist men inte minst får viträffa bagaren Nikos Vamvakouri på Mykonos. Färskt brödär ett måste vid varje grekisk måltid. Nikos bakar tvågånger om dagen, sex dagar i veckan. Den sjunde dagen eldar han iugnen så att folk i kvarteret kan komma in och värma sin mat.
Boken innehåller kulturhistoria i lagom doser. Bilderna är närgångnapå ett vackert sätt och layouten andas luft. Recepten ärlättlagade och utan krusiduller.

Boken I grekiska kök är merän en kokbok. Den är en matresa i sig, men den öppnar ocksådörrar som man inte anat sig till; Grekblå grovt tillyxade dörrarmed vackra beslag.

Boken är utgiven på LT:s förlag

text: AGNETA SLONAWSKI