Mystik kring
ett foto

 

Bilder i mörkret
Av Gillian Cross
Översättning av Barbro Lagergren
Alfabeta

Ungdomsböcker som på ett smidigtsätt för över läsaren från barnboksstadiet ini vuxenlitteraturen hör till ovanligheten. Det blir antingen förbarnbetonat eller så läggs ribban för högt.
En författare som klarar av denna balansgång är GillianCross. Hon har förmågan att kunna anpassa sitt skrivande såatt det passar läsaren både vad gäller ålder och hurstor läsförståelsen är. Cross texter fångar inläsaren och behåller sedan denne i sitt grepp. Ofta vävsdramaturgin kring ett spänningsmoment likt en psykologisk thriller.

Sent en natt tar huvudpersonen, Charlieen bild av floden. Av en händelse får han med något underligtsom far fram på vattnet. I Bilder i mörkret kommer handlingenatt kretsa kring detta foto. Charlie är med i skolan fotoklubb ochuppmanas av sin lärare att ha med denna ovanliga bild vid en utställning.En dag är fotot borta från utställningen. Den som har tagitbilden vet vad den föreställer.

Det märks att handlingen utspelar sig i brittisk miljö. Tillexempel tituleras aldrig någon vuxen vid deras förnamn. I beskrivningarnafrån hemmen är det modern som har hand om markservicen och bakarscones till eftermiddags teet. Det känns något föråldratjämfört med hur svenska ungdomars vardag ser ut.

Det är fina och trovärdiga personskildringarsom växer fram i Cross berättelse. Här finns de vanliga,de som inte utmärker sig nämnvärt, men också de udda,de som inte passar in vare sig i barnens- eller i de vuxnas världar.Utanförskap, mobbing och olika gängs agerande återges medsäker hand. Det är en spännande bok där kapitlen vävsihop för att ytterliggare förstärka dramatiken.
Gillian Cross är utan tvekan en av ungdomsromanen främsta författaresom kan locka till både läsning och personlig insikt.

text: INA LARSSON

 


 

Barn i åldern 3-8 år ägnar 174 minuter per dag åtmedier. Av denna tid tar TV:n 91 minuter. Video kommer på andra platsmed 18 minuter och böcker på tredje plats med 17 minuter.

Källa: Barnbarometern


 

Barn till högutbildade läser mer
Föräldrarnas utbildningsnivå spelar stor roll när detgäller barns kontakt med böcker.
Bland barn till högutbildade hade 86 % daglig kontakt med böcker,för barn till mellanutbildade var sifffran 71 % och bland barn tilllågutbildade hade endast 59 % daglig kontakt med böcker.
Sett över en tioårsperiod är utvecklingen förhållandevisstabil, utom för gruppen; barn till lågutbildade föräldrar.
För denna grupp barn har andelen som har daglig kontakt med böckerminskat med drygt 20 procentenheter.

Källa: Barnbarometern 95/96

I övre tonåren läser man mest
Ungdomar i åldern 15-24 år ägnade 375 minuter åtmediakonsumtion en genomsnittlig dag 1996.
Radiolyssnandet stod för 26 % (98 minuter). TV-tittandet stod för24 % (90 minuter), CD/grammofonskiva för 14 % (53 minuter) och bokläsningför 11 % ( 40 minuter). Ungdomarna i åldern 15-24 var den åldersgruppsom läste mest. Dock har läsningen i denna grupp minskat sedan1995. År 1996 läste 53 % varje dag och deras genomsnittliga lästidvar 74 minuter. År 1995 läste 56 % varje dag och den genomsnittligalästiden var 89 minuter.

Källa Mediebarometern 1996

 Fyra av fem barn lånar böcker på bibblan
Skolbarn i åldern 9-14 år läser ofta böcker påbiblioteket. De undersökningar som gjorts visar att även om barnenminskat sina bibliotekslån, så är det ändå nästanfyra av fem som lånar böcker på biblioteket, vilket ären klart större andel än i någon annan åldersgrupp.