"Operation B är en begåvad, intellektuelloch formellt avancerad debut inom en tradition som kan återförastill Poe och Hoffman, och vidare till Borges och Calvino"
Hyllning till Gabriella Håkansson i DN signerad Ole Hessler.

 

 

Kontroll

På fredagens bokmässeseminarium ska Gabriella säga hurframtidens roman ser ut om 15 år. Men det går inte att säga,det är en idiotisk fråga hon har fått säger den kritikerhylladeförfattaren. Hon ska försöka slingra sig ur det och talaom nåt annat. Interaktiva romaner till exempel.
- Jag är glad om jag inte kan förutse hur böckerna ser utom 15 år. Konsten hittar sina egna vägar som tur är.

Om dagens tjugoåringar kommer ut med böckernär de är trettio hoppas Gabriella att hon då kan förfasas,i framtiden.
- Vad juvenila de är kanske jag kan säga.
Hon tror att de som förutser framtidens böcker har en ideologiskbakgrund och att de vill se ideologiska böcker. Som svar på enannan av fredagens semeinariefrågor säger hon att det inte hellerkommer skrivas mer självbiografiska böcker i framtiden, elleratt det skrivs fler såna ens idag. Istället kommer alla tiderha sitt mått av självbiografier.

Informationsteknologidäremot kommer förändra framtiden och gör det redanmed samtiden. Men IT är ett annat medium och det är absurt atttro att pappersboken kommer att försvinna säger Gabriella.
- Böckernas omslag och reklamen kring böckerna riktar sig tillmedelålders kvinnor och de vill inte läsa böcker påinternet.
Å andra sidan vill inte de unga männen med dator mysa i fåtöljenmed en pappersbok.
- Även om man uppfinner bilen, slutar man inte att promenera.

IT-författarna har levt i en subkultur somtagit intryck av H.P Lowecraft och rollspel. Nu har subkulturen blivit enkultur men som ändå inte tränger undan pappersromanen. Gabriellaär själv en ung man med dator, fast kvinna. Hon finns bådepå papper och har en hemsida. Kontrollerad av hennes förlag Bonniers.Fast skriv inte det säger hon och säger i alla fall att hon skagöra en egen hemsida. För IT är ett anarkistiskt forum somhotar kontrollen och så säger hon ännu mer om Monopolensom inte får återges.

Gabriellas, eller egentligenBonniers, hemsida fungerar som en hybrid mellan papper och IT. Härmöts verklighet med roman med cyberrymd och det är just interaktivitetensom är internets stora fördel tycker hon. Folk som läst bokenskickar e-mail och kallar sig Erik Bäcklund. I Gabriellas kritikerrosadeOperation B finns nio Erik Bäcklund. Åtta dör i boken. Iverkligeten finns faktiskt en Erik Bäcklund som har ett antikvariatdär han säljer skalbaggslitteratur, porr och böcker om ockultism.

Kontrollkritik
I den krypande Operation B är kvinnorna besatta av kontroll och utförexperiment med sina sambos. Ändrar möblering, temperatur ellergifter i laboratorieliknande förlopp. Det slutar med att de döri forskningens tjänst. Vill Gabriella kontrollera? Vad tycker hennessambo om boken?
- Jag gillar kontroll ibland och min sambo tycker om boken. Vad ärdet för fråga egentligen, undrar hon men fortsätter.
- Det finns inslag av mig i alla figurer. Det måste det göraför att skapa trovärdiga figurer. De är väl i och försig parodier på mina och andras personliga drag.

Just i frågan om kontroll är hon trotsallt ideologisk. Hon menar att samhället är en kontrollinstanssom kontrollerar etik, könsroller och beteenden. På såsätt är boken en kritik av könsrollerna bollad mot kontrollsamhället.
- Jag vill inte kalla mig feminist. Kontrollen och rollerna kommer mycketinifrån oss kvinnor själva. Vi sitter i ett skruvstäd avordnade roller.

Ny film
- Under tiden jag skrev boken (Operation B förstås) sågjag ohyggligt mycket ny film.
Hon bodde i Köpenhamn, liksom en av kvinnorna i boken, och hade ingakompisar. Då blev det bio och hon nämner Peter Greenaways Drowningby number och the Zoo som inspirerande exempel.
- De berättar inte från A till Ö utan kan dela upp handlingen.

En annan inspirationskälla kan vara det mycknaläsandet som litteraturkritiker. Mycket svensk litteratur från90-talet och mycket sånt som Gabriella inte ville se. Därförville hon skriva en bok så som hon ville att det skulle se ut.

Nu håller hon på med en ny bok, nånslags fristående uppföljare fast hon vet inte vad den ska handlaom. Den tycks gå sina egna vägar säger hon och det ärkanske inte så konstigt för hon jobbar inte efter disposition.
- Det är ett upptäckande av gestalter och med minst tvågestalter uppstår ett mellanmänskligt universum.

Hon är på gång i Tyskland, världensnäst största bokmarknad. Förlaget Piper har option påen översättning till tyska, annars står två andraförlag på kö. Tyvärr får hon inte så mycketpengar för detta, något som upprör Gabriella Håkansson.
- Jag har verkligen jobbat med den här boken och jag kanske får20 000 för den tyska översättningen. Men det stämmerväl med hur man pressar och försöker kontrollera kulturarbetarnai stort. Med minimala löner. Det värsta är att vi inte ärorganiserde, så vi har inget strejvapen.

text och bild: MAGNUS MAGNUSSON
illustration: HENRIK LANGE