Mannen på nätet

 

JAG KASTAR MIG UT PÅ INTERNET i en desperat jakt efter Mannen. Kärlek i rymden har man ju hört talas om, men för att veta vad jag ger mig in på måste jag först ta reda på hur mannen egentligen ser ut på nätet.

ILL:Henrik Lange

JAG BÖRJAR MED ATT SÖKA efter "men" på den globala sökmotorn Alta Vista. Av de tre första träffarna drar jag slutsatsen att en man antingen simmar och dyker i Michigan, pratar finska i filmen "Men In Black" eller är omskuren. Därefter beskrivs han med olika sidor om basket, basket, basket.
Jag nöjer mig inte med den beskrivningen, inte för att jag har något emot en tremeterskille men alla män spelar ju inte basket - lite fler sidor har väl även mannen på internet? Den manliga prioriteringen på Alta Vista visar mig sedan tidskriften Mademoiselle som svarar på läsarfrågor om män. "Jag träffade en kille på ett party för tre månader sedan, är det för sent att bjuda ut honom nu?", frågorna säger mer om de kvinnor som undrar än svaren gör om män.

JAG JAGAR VIDARE efter cybergrabbar på sökmotorn Web Crawler.
Även här registreras filmen Men In Black och massor om basket. Men plötsligt öppnas helt nya dörrar in i manlighetens skrymslen; nagellack för män. Eller en sida för föreningen "The Gathering Christian Mens Ministry" som vill återta mannens ställning som överhuvud i den kristna familjen. Därefter följer några sidor med bögsex.
Den internationelle mannen på internet ger ett splittrat intryck. Han klär sig i svart och jagar utomjordingar och på fritiden spelar han basket. Dessutom är han kristen och homosexuell. Och han går omkring med nagellack. Jag har fått en helt ny bild av mannen och söker nu vidare efter "män" på den svenska sökmotorn punkt se.

DÄR HAMNAR JAG PÅ Bögläger, hos Flottans Män, på en sexkontaktförmedling, på en till sexkontaktförmedling för välväxta män samt krävande kvinnor, på ytterligare en sexkontaktförmedling och slutligen inne i en butik med underkläder. Därefter förs jag till en sida med massor av skämt om män, av typen "blondinskämt". Och sedan; till det mest mystiska manliga. En värld för slutna sällskap som jag aldrig kan bli delaktig i. En värld som framkallar fantasier om ockulta riter. Round Table visar sig vara en förening för män under 40, med syfte att sprida kunskap under mottot "adopt - adapt - improve". Så mycket klokare på vad de egentligen sysslar med blir jag inte efter att ha varit inne på deras sida, som tillhör den lokala föreningen i Falkenberg. Round Table finns tydligen i hela Sverige och faktiskt över hela världen. Jag skulle gärna vara med på ett av deras möten för att se vad som diskuteras. En annan förening vars möten jag gärna skulle vilja bevittna, och med ett syfte som känns lite vagt är MGKP - "Män som Gärna Klär sig i Pandaskinn".

YTTERLIGARE SIDOR FÖR MÄN som jag får upp på punkt se är behandlingsprogram mot alkoholism och Ventilen - en lokal mansförening i Helsingborg som verkar för ensamstående pappor och män. Ja, den svenske mannen är alltså en välhängd sexgalning i Flottan, med flotta underkläder (och klär sig i övrigt i pandaskinn). Han ingår i mystiska föreningar, är alkoholist och ensamstående pappa.
Jag håller nog fast vid min Toyboy som också bara finns på internet. Han kräver visserligen att jag ger honom mat och dricka, medicin när han mår dåligt, och pussar, kramar och älskog några gånger per dag. Dessutom måste jag bada tre-fyra gånger dagligen och sminka mig efter varje bad för att han ska vara nöjd. Annars drar han. Hittills har jag som längst lyckats behålla en toyboy i fem dagar. Den verklige mannen verkar faktiskt mindre komplicerad än den virtuelle.

text: JOHANNA HILLGREN
illustration: HENRIK LANGE

  knapprad:Innehåll/E-post

 

Amöba i fallskärmNär jag gör om samma sökning som jag gjorde från början, ett par veckor senare, får jag helt andra träffar. Visst, i topp ligger fotboll, tennis, baseboll, volleyboll osv. Men även sidor om fertilitet och manskörer. Eftersom jag fick en hel del nya träffar som kanske inte i alla fallen säger något om män, men kanske i många fall om mannen på internet kan jag inte undanhålla er:

Antifeministiska Samfundet Jodå, de finns. I alla fall på internet.

Markus manhole Markus hittade jag i Slitz prenumerationsregister. Nädå, men intresseområdet som behandlas i tidningen och på Markus sida är detsamma. Här hittar du underavdelningarna
Amöba i Go-kart1) kaffelänkar (va?) 2) bilar 3) film 4) kvinnlig fritid - som leder till "File not found" och texten "Jodå, men vem är intresserad av kvinnlig fritid;-)" 5) manlig fritid - som handlar om flygskola, skärmflygning, mcsport, statusmaterial och båtar 6) sånt som är kul - som handlar om aktiespel, Dilbert, golfspel, Hassan, korsord, Simpsons, Skrattnet 7) tidningar - ETC, DN, High Score, Internet Guiden, Internet World, Nöjesguiden, Slitz (visste väl det) 8) Övrigt - babe-test, Boys Toys och ett "bra register" med "brudar, bågar etc." Sidan innehåller dessutom länkar till DR Pepper, IQ-test, skärmsläckare, snabbmat, stryktips, och "är hon sur på dig" (en länk som egentligen leder till Interflora...) Jag har även samlat Markus definition av en man på en och samma sida. Markus, Markus, Markus... jag hoppas att en sådan klichébild av en man bara existerar i cybervärlden.

Ten Stupid Things Men Do to Mess Up Their Lives Äsch, det var ju bara en annons för en bok av Dr Laura Schlessinger. Här får man inte reda på en enda dum sak som män gör.

Abused Men - the Hidden Side of Domestic Violence Det finns män som slås av sina kvinnor. Det är inte på något sätt roligare eller mer accepterat än tvärt om.

Amöba på skateboardFler skämt om män

Mäns rätt att föda barn

Testa om du är en riktig tönt

Är det så här en riktig man är?