MANDOM, LUST OCH MODERNA MÄNMÖSS

 

 

 

 

 

 

 


ill:
Henrik
Lange

 

DET SKA VARA en stark man i år. En sån där som har lagom hår på bröstet och bär småbarn och matkassar på samma arm. Utan att klaga.
Han får gärna ha lite mage och ta sig ett par pilsner, men tänderna ska vara friska och snusningen skötas diskret.

UTE ÄR finlemmade grabbar med tvättbrädefront. Nu är det män med vilja och nyfikenhet i blick som gäller. Vi kan gärna använda varandras ollar men det innebär inte att vi är syster och bror. I sängen.

I VECKOTIDNINGARNAS värld blir den manlige busen en läckerbit. Han ska vara livserfaren och ha nävar som visar på riktigt arbete. Han är en symbiotisk förening av hjälpreda och julbock. Tvingas ständigt att välja mellan att kallas man eller mus.
Framförallt kan han konsten att diskutera allt mellan himmel och jord. Han kan liksom nicka och prata och lyssna igenkännande, samtidigt som han kommer med kloka kommentarer.
Manlig och bestämd, fast mjuk på samma gång. Samtidigt som han är viljestark och androgyn. Det är budskapet i damtidningarna.

I HERRTIDNINGARNA byter han skepnad. Musklerna är svullna och armarna bara, trots att det är vinter. I ögonen anas en tjurighet intill döden. En blick som möjligen avväpnas av kvinnokropp i tomteluva.
Han har sett hundratals tuttar vandra förbi, mannen i herrtidningarna. Kanske är det därför han ständig är på väg; på motorcykel, till häst, på skridskor eller snöbräda, utan att le.

HAN ÄR RÅBARKAD och sann och står för sin sak. Men någonstans där bakom anas en teamkänsla. Ett taffligt försök att mötas. Eller en trötthet över att bli betraktad som hjälte och riddare.

DET ÄR INTE SYND om mannen. Han vet visst hur han ska få bort de smutsiga fläckarna från sin t-shirt, med eller utan Via. Män är varken dreglande apor eller kärringar. Allt enligt herr Drougge på grabbtidningen Slitz.
ÖST ÄR ÖST och väst är väst. Javisst. Och människor är vi allihopa.

text: AGNETA SLONAWSKI


Tuffa killar dansar inte - läs Nils Petter Sundgrens funderingar om varför män läser så lite litteratur.

Gary Sinise såg Möss och människor. Han berättar på sin hemsida hur filmen förändrade hans liv.