Vladimir Stoces. Pappa till tre barn, tjugotvå, tjugo och femton år gamla. Två av dem har flyttat hemifrån.
 
 

 - Om jag skulle ge ett råd till min äldste son så är det att det är viktigt att veta vem man själv är för att kunna vara en bra pappa. Man måste ta det på allvar och lära sig av gåvan att få barn, varje handling man gör är viktig. Samtidigt så går det inte att förställa sig och låtsas att man är bättre än man egentligen är.
Jag har själv vuxit upp med bara mamma och min syster. Pappa dog när jag var fem år. Det var väldigt sorgligt egentligen, han tog livet av sig, men han svek ju samtidigt mig och min syster. Därför har det varit viktigt för mig att inte göra samma sak. Att verkligen vara där .

Undvik generationsklyftan
Jag har levt väldigt nära mina barn. Det ska inte vara några gränser mellan den vuxna världen och barnens värld. Om man gör saker tillsammans är det lättare att förstå varandra.
Alla mina barn har samma mamma och de första tio åren levde vi tillsammans. Sedan har barnen bott varannan vecka hos mig och varannan hos sin mamma. De har alltid varit en stor del av mitt liv. Det måste barn få vara.
Nu när de är större och flyttar hemifrån så är det lite som att få en andra pubertet. Plötsligt finns det tid och plats för mig att göra allt möjligt.Trots det jag sa innan, är det väldigt viktigt att man inte bygger hela sitt liv runt barnen, då blir det tufft när de flyttar och man ingenting har kvar.
Visst finns det situationer jag ångrar, nu i efterhand när jag vet vad det fick för följder, och sådant som jag oroat mig för i onödan. Men det kunde jag ju inte veta då. Så i stor sett är jag ganska nöjd med hur jag varit som pappa.

text och foto: SIRI REUTERSTRAND