Experter bestämmer vem du är?

 
 

Att utseendet är en viktig faktor i Sverige i dag ser man allt tydligare, man ska se ut på ett speciellt sett och bete sig efter så kallade experters uppmaningar. Få vågar vara sig själva och försöker leva upp till det ultimata utseendet som för kvinnor innebär att ha smal midja och stor byst samt för män, muskulösa och casanovor.

Man gömmer sig bakom en fasad av saker som man tror att omgivningen vill se. Det kan bero på brist på självförtroende och att man inte hittat sitt rätta JAG. Det stora problemet ligger nog i reklam och tv- program som handlar mycket om mode och hälsa där de framhäver att man ska vara "inne" och klä sig moderiktigt samt vara i toppform, äta rätt och träna dagligen. Problemet med detta är att som sagt att man bygger upp en falsk bild av sig själv och att man gömmer den man verkligen är inom sig. Nu säger jag inte att man ska ändra på sig helt och leva resten av sitt liv i celibat, men att våga bjuda på sig själv lite och inte alltid ta åt sig det experter och andra säger om hur du och andra ska se ut och bete er.

Experter påverkar oss

Kan det bero på att så kallade "experter" förklarar för oss hur vi ska se ut och uppföra oss?
Dessa experter har själva gett sig rätten till att blanda sig i och ändra på våra liv. Att ge goda råd är inte längre huvudsaken i deras arbete utan de ger konkreta förslag till hur du kan bli en bättre människa genom att t.ex. klippa håret, minska lite runt magen o.s.v.
Men vem har givit dessa människor rätt till detta?
Det är förmodligen allmänheten som har gjort det. Ingen gör något åt dessa människor utan vi väljer att leva med det och också att tolerera det. Det är väl inte så svårt tänker många att inte dansa efter stora modemogulers pipa. Men varför köper majoriteten av Sveriges befolkning då märkeskläder och annan utstyrsel som företagen säger är kvalitet och av sådan klass att det kan förändra just ditt liv? Man köper oftast det som är snyggt och man inbillar sig att detta är just ens egen stil, men i det undermedvetna (inte hos alla människor bör poängteras) så ligger det något som frågar om det du köper är moderiktigt och vad andra skulle säga om dig när du har på dig detta plagg eller annan utstyrsel.

Utseendefixering

Hur kommer det sig att folk i allt mindre utsträckning vågar visa hur de egentligen är, och i stället gömmer sig bakom en slags fasad?
Det är mycket som man kan undra över när det gäller en sån här sak men det ligger ändå till sist hos varje individ att inte fastna i utseendefixering. För det är just vad det är, utseendefixering. Trivs man inte med sig själv utan man hela tiden söker efter en annan identitet som kan tänkas tillfredsställa omgivningen bör man söka hjälp. Det tål att diskutera om det verkligen är så stort fel på någon att man inte passar in någonstans.
Jag kan tänka mig att detta att man hela tiden spelar en annan människa än den man verkligen är kan leda till splittrad personlighet. Det kan låta som schizofreni men om så skulle vara fallet har större delen av Sveriges befolkning denna sjukdom.

En som tar upp detta ämne på vetenskapsfestivalen är Gunnilla Gårdfeldt som kommer att föreläsa om just att våga visa vem man är.

text: Daniel Kusibojoski

 
 

 

 Synpunkter?Skriv till oss!|Till Angeredsgymnasiet
Innehåll