Flower Power
Vi människor har 50 % av våra gener gemensamt med metaller, 80 % gemensamt med grisen och 99 % gemensamt med en chimpans. När ett mänskligt foster utvecklas utnyttjas samma typ av program som när en musunge eller en fluglarv utvecklas. Eller för den delen lejongapsblomman. Detta berättade Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi, under diskussionen om filmen Jurassic Park. Metaller? Blommor? Skulle jag? Det är mycket på vetenskapsfestivalen som gör att man kan ligga sömnlös.

Storhetsvansinne
I sommar landar en sond på Mars för att bringa klarhet i hur det egentligen är med vattentillgången. Mars är för övrigt röd - eller snarare rostfärgad - eftersom den innehåller så mycket järn. Vilka är det då som skickat sonden? Jasså USA? Och vilken dag landar den? Hm, den 4:e juli...låter bekant. Independence Day kanske blir verklighet redan i sommar.

Allt är relativt
Solen hinner med ett varv runt vintergatan på 200 miljoner år. Och vi på Albas redaktion som tyckte vi var långsamma när vi sprang nerför gatan till spårvagnen i vintras.

Cybersex, en typ av nekrofili?
När Tom Ray i ett försök att skapa s.k. artificial life komponerade ihop ett gäng dataprogram med förmåga att föröka sig slumpvis upptäckte han att vissa blev parasiter och några ägnade sig åt sex av en mer bisarr art - de utnyttjade genetiskt material från de döda programmen...

Kaos och mobiltelefonerande
Under diskussionen om kaos och komplexitet i samband med visningen av filmen Jurassic Park började en mobiltelefon att ringa frenetiskt och ett allmänt fnitter utbröt. Öööh...kaos?

Klimatförändring
Vi går mot varmare tider, över valborg och första maj ska det bli fint säger de men man har ju lärt sig - i övermorgon snöar det säkert. Fast på Venus, där är det skenande växthuseffekt och så regnar det svavelsyra de få gånger det regnar. Men kan vi inte få flytta till Mallorca eller något åtminstone?

Lång näsa
Observatoriet visade stjärnhimlen i söndags kväll. Efter en videofilm (ett inspelat inslag om kometer från TV-programmet Nova) var det dags att få se Hale Bopp och Mars i stor storlek. Trodde vi, för det var ju den finaste dagen hittills i år och alldeles för ljust ute...


Tidigare kortisar