Skeletten i garderoben

 Rasism & Nazism

Den 27 april börjar den så kallade "Vetenskapsfestivalen" i Göteborg, där en mängd föredrag och seminarium kommer att hållas. "Skeletten i garderoben" är ett av alla föredrag som kommer att hållas. Det handlar om rasism och nazism i vårt samhälle, där Berndt Skovdahl en forskare, doktor och filosof pratar och diskuterar med chefredaktören Andreas Rosenlund på den antirasistiska tidningen Expo. Seminariet hålls på Statsbibliotekets hörsal (Götaplatsen) den 27 april kl. 19.00-20.00.

Föredraget kommer att handla om hur mycket nazism och rasism som råder omkring i samhället. Det har nämligen börjat dra sig neråt i åldrarna. Det skrämmer mig när jag en dag gick förbi en lågstadieskola här om dagen och där några barn ropar "svartskalle" åt ett annat barn. Vart skall det då sluta? När småbarn lär sig att hata en människa p g a hur den ser ut och inte hur den är. Vi vet vilka påhopp och skällsord som skinnskallarna kastar ur sig hit och dit, men tänker vi efter på hur det skadar de människor som drabbas? Alltför många får råda fritt och gapa ut sina tankar, detta måste vi sätta stopp för. Vi har en yttrandefrihetslag här i Sverige som säger att en människa får tycka och tänka vad han vill, MEN inte om det vållar någon skada. Varför skinskallar ifrån Norge som kommer hit och festar loss och gör slut på pengarna så att dom inte har råd att ta sig hem.? Jag ställer upp en massa frågor här men kom ihåg att dom är väldigt rimliga.

Tidning mot rasism
F
ör att komma närmare ett bättre perspektiv har jag pratat lite i förväg med Andreas Rosenlund Chefredaktör på Expo. Tidningen Expo grundades på våren -95 av bl a Andreas plus en massa andra kompisar som tyckte att det fick vara nog med förtryck mot "svartingar". Att den vita makten var tvungen att upphöra. Innan han började med Expo var han lokalredaktör på smålandstidningen där han skrev om det mesta ifrån himmel och jord. Lite försökte han väl inrikta sig på rasism och nazism. Fast då var det enbart riktiga nyheter t ex när Ultima Thule slog igenom. Det första numret av Expo skrevs i augusti-95 och släpptes i september. Enligt Andreas så har Expo alldeles för lite läsare; kanske för att folk vet så lite om den. Jag föreslog en reklamkampanj, men pengarna räcker inte. Än så länge försöker dom få pengarna att räcka till för alla på redaktionen. Meningen med tidningen är att få politiker, polis och allmänheten att förstå allvaret, förföljelsen som sker av skinskallarna. Expo samarbetar mycket med andra antirasistiska tidningar runt i Europa, men även med många ungdomsförbund här i Sverige. Expo har även sin egen hemsida på Internet (www.hill.se) där det går att läsa lite om tidningen och även läsa gamla nummer. Det går även att få seminarium ifrån Expo för en mindre kostnad, där det ingår att föredrag på en drygt en timma och som följs av ca en timmas diskussion.

Andreas egna åsikter om det här är ganska klara, han tycker att det är alldeles för mycket förtryck mot folkgrupp och det behövs fler som tar initiativ emot skinnskallarna. Han jobbar varje dag med sådana här saker och gör väldigt mycket researchearbete själv för att få fram teser och modeller som håller. Jag vågar sticka ut näsan och säga att de gör det.

Så räkna med att timmarna den söndagen kommer att vara intressanta. För att både Andreas och Berndt är två mycket skärpta herrar som kommer att ge er mycket att fundera på. Så har du lust att betala 25 kr, så gå dit. Vem vet du kanske lär dig något?

Min egen teori
Min egen teori är den att de människorna som söker sig till olika rasgrupper ät väldigt osäkra på sig själva. När de är med en sådan är grupp har de en tillhörelse där de känner sig säkra och välkomna. Många av dessa har säkerligen blivit mobbade eller själva förtryckta någon gång tidigare i sitt liv. De blir tilldelade en åsikt av en s k ledare som de egentligen inte vill stå för.Fråga en vanlig rasist eller nazist om vad de tycker och varför så lovar jag att du inte kan få något bra.

text: Erik Hallbert


   Synpunkter? Skriv till oss! | Till Angeredsgymnasiet | Innehåll