Det pågår en spännande match mellan Göteborg och Södertälje. Den är inte riktigt över än, men trots det kan vi redan säga att proffsen från Tom Tits experiment vann stort över Kunskapens Husentusiasterna från Göteborg.
 

Visst är jämförelsen lite orättvis. Tom Tits experiment har hållit på i snart tio år och Kunskapens Hus har ännu inte kommit igång på riktigt. Dessutom är det stor skillnad på att klämma ihop sig i några ynka tält jämfört med att kunna breda ut sig ute på Lindholmen. Men, ändå. Jag tycker nog att lite diskussion om den pedadogik som används kan vara på sin plats.
Det finns nämligen en sak de har förstått på Tom Tits experiment som är väldigt viktigt om man vill nå ungar i skolåldern. De är oerhört otåliga. De vill snabbt kunna förstå vad som är poängen med det som visas och helst kunna titta och förstå utan att behöva hjälp av en guide.
Jag förstår mycket väl att tanken med de små tält som satts upp i Kunskapens Park är att skapa en intim atmosfär och en närhet mellan den som berättar och de som lyssnar. Nu är det bara det, att alla lyssnar inte. Och då är det väl bra om de ändå får med sig någonting ut. Alla har heller inte förmågan att berätta på ett engagerande sätt. Några av de forskare som finns på plats är väldigt duktiga på det, men långt ifrån alla. Med tanke på att det är ett stort hus som ska fyllas, så undrar jag om det går att hitta många guider med denna sällsynta förmåga.
Därför tror jag att Tom Tits experimentverkstad har hittat ett bra koncept med sina tydliga kortfattade skyltar som talar om vad som kan göras vid varje station och vad det som åskådliggörs kan användas till i ett annat större sammanhang. (Något som Experimentum kanske kunde lära sig av) Dessutom har de en förmåga att hitta roliga exempel.
Som götborgare vill jag i allafall önska Kunskapens Hus lycka till!
Det kan säkert bli bra. Ni har verkligen en mission att fylla.

text: SIRI REUTERSTRAND Synpunkter?Skriv till oss! | Tom Tits experiment | Kunskapens Hus