Trist för turist

Det behövs en ny attraktion


 
- Göteborg har för få slagkraftiga turistattraktioner! På vintern är det särskilt dåligt. En akvarieanläggning skulle kunna locka turister och betyda mycket för staden.
 

 - Vad ska de göra? Masthuggskyrkan tar en halvtimme och Liseberg är stängt större delen av året.
Woyland Wallin anser att Göteborg har alldeles för lite att erbjuda alla de turister som faktiskt kommer hit, hela året.
- Det finns inte mycket. Tänk vad staden skulle kunna tjäna på att ha någonting att visa alla turister som kommer till oss. Hela vintern är staden i det närmaste stängd. Därför skulle jag vilja bygga en akvarieanläggning. Göteborgs läge vid havet gör att just ett akvarie passar bra här. Där kan vi till exempel visa upp alla de fiskar som finns utefter kusten.

Tänkt att bli självfinansierande
Woyland Wallin har arbetat med dessa planer i flera år. Han vill satsa på enbart ett akvarium, utan de kringanläggningar i olika former som talats om på annat håll. Detta för att en mindre anläggning har större chanser att bli självfinansierande. På sikt, om allt går bra, kan man sedan bygga ut utan att det behöver kosta kommunen några pengar. Wallin som blivit inspirerad av andra liknande anläggningar runt om i världen vilka dragit till sig en stor publik, har därför sökt sponsorer inte enbart i Sverige utan även nere i Europa. Bland de företag som visat intresse finns exempelvis en tillverkare av de plastbubblor genom vilka man kan titta in direkt i akvarier. Lite mer oväntat har även livsmedels- och restaurangbranschen visat intresse. Akvariet skulle kunna fungera som producent/förvaringstank av färskvaror som till exempel musslor. Det finns alltså goda möjligheter till ekonomisk bärkraft.

En resa mot varmare vatten
Ännu finns det inte några bestämda planer på var
akvarieanläggningen ska ligga. Wallin, som gärna vill ha en placering nära vatten, tror inte att det ska bli några problem med bygglov när finansieringen väl är klar.
-Jag har redan fått ihop ca 17-20 miljoner från företag i andra länder och har nu sökt pengar genom Länsarbetsnämnden för att få projektet i hamn. Det finns färdiga skisser på hur anläggningen ska se ut. En stor entré med en grund bassäng med rockor och plattfisk. Sedan är det meningen att man ska gå in i ett labyrintsystem med inbyggda rastplatser. Färden börjar vid vår egen kust och går sedan vidare ut i världen, mot varmare vatten fram till en avslutande stor tank med bland annat hajar och annat spännande.
Troligen kommer det att avgöras ganska snart om allt går i lås eller inte. Bollen ligger, som sagt, hos Länsstyrelsen och blir pengar beviljade där drar projektet igång så snabbt som möjligt.

text: SIRI REUTERSTRAND
ill: HENRIK LANGE
   Synpunkter? Skriv till oss! | Tillbaka till ingress