UTSTÄLLNINGEN SOM KOM BORT

 

Vägen till kunskap kan ibland vara lång och svår. Väl framme vid målet kan näsan bli lång. Den känslan av att blivit lurad är stark när man besöker Tycho Brahe utställningen på Skansen Kronan.
På toppen av ett litet berg vaktar Skansen kronan över centrala Göteborg. Vägen dit upp är lång, trapporna känns till slut sega. Själva utställningen hittar man knappt på tredje våningen. Den är så liten och anspråkslös. På en sex meter lång masonitvägg hittar den trötta besökaren ett par kartor över Ven. Där finns också en kort släktkrönika över släkten Brahe. Sedan är utställningen i princip över. Näsan slår nästan i de tjocka murarna. Förklaringen är enkel. Utställningen kom bort. Per-Olof Johnsson-Falck arbetar på Kronan och kan berätta hur det gick till.
-I utställningen skulle det ingå ett tjugotal stora bilder från Århus. Den mänskliga faktorn ställde till det och bilderna hamnade i Köpenhamn. Så vår utställning är hopplockad med bilder som jag själv köpt i dronningens by. Men ingen skugga skall falla över dem som gjorde misstaget, sånt här händer alla, avslutar Johnsson-Falck.

Tycho finns på nätet

Vad var Tychos då stora insats för astronomin? Magnus Thomasson arbetar som astronom vid Onsala rymdobservatorium.
-Tycho Brahes stora insats var som observerande astronom. Genom uppställandet av stora tabeller kunde han räkna ut planeternas läge i förhållande till stjärnorna. Som teoribyggare var han inte lika framgångsrik, berättar Magnus Thomasson.
Den besökare som verkligen vill veta något mer om Tycho Brahe, kan enkelt slå upp honom på internet. Sök bara på hans namn och en stor kunskapsmassa att surfa eller drunkna i kommer fram på skärmen. Näsan blir då raskt lite kortare. För den som verkligen vill veta något om Tycho Brahe skall undvika Skansen Kronans utställning om den vresige dansken.

text:BJÖRN ZETTERLING


Synpunkter? Skriv till oss