Tonerna från en saxofon glider över vattnet och stiger långsamt mot den knallblå himlen. På en pråm i Göteborgs vallgrav står fyra musiker och spelar jazz.
En helikopter dundrar förbi och dränker musiken för ett ögonblick. En bil tutar och en spårvagn rasslar förbi på avstånd. I vanliga fall skulle säkert arrangören och musikerna blivit störda. Nu är stadens buller en del av föreställningen. Helena Olsson lyssnar och ler belåtet. Det är hon som är ansvarig för att detta experiment blev verklighet.

RUM FÖR MUSIKEN

Helena är arkitekten som vill använda staden som scen. Hon tycker att det kan kännas lite trångt för musiken om den spelas under tak. På denna installation är himmeln taket och väggarna utgörs av stora Teatern och saluhallens tjocka väggar. Det är mitt på dagen i centrum av Göteborg . Mot alla odds och ljudföroreningar hörs den akustiska musiken väl.

ETT UDDA INSLAG

Det var ingen självklarhet att hon skulle få delta i vetenskapsfestivalen. Hon fick jobba hårt med att förklara sin vision för festivalarrangörerna. Till slut insåg de att mötet mellan musiken och stadsmiljön kunde vara spännande.
- Konserten måste frigöras. Att platsen jag valt är historiskt intressant ger bara ytterligare en dimension till upplevelsen, menar Helena.

ETT AV FEM PROJEKT

Det blir fler installationer. Till nästa projekt hoppas Helena få använda sig av Älvsborgsbron.
-Tänk bara att få komma glidande i båt nedanför bron och få all denna musik sköljd över sig, säger Helena.
Lördagens konsertpublik hoppas säkert på att Helenas visioner blir verklighet.

text: BJÖRN ZETTERLING


Synpunkter?Skriv till oss