Författarförbundet instiftar nytt kritikerpris

[190821] Sveriges Författarförbund har under de senaste åren sett behovet av en stärkt litteraturkritik. Kritiken är enligt dem oundgänglig för ett konstruktivt och demokratiskt litteraturklimat.

Priset ska gå till en svenskspråkig litteraturkritiker som skrivit recensioner och andra kritiska texter av högsta kvalitet, strävat efter att utveckla sitt kritiska hantverk och visat självständighet i sin roll som anmälare av litteratur.

– Vi tror att skribenter som i sitt arbete fokuserar på verket mer än på författarens, eller kritikerns, person, gynnar det svenska litteraturklimatet. Vi är också övertygade om att ett rikt litteraturliv skapar utrymme för en sammansatt och månghövdad läsarskara. Med Madeleine Gustafsson-priset hoppas vi kunna bidra till att berika såväl yrkets timliga sidor som dess inslag av intellektuellt oberoende och konst, säger Jörgen Gassilewski, som är juryns ordförande.

Madeleine-Gustafsson-priset på 50 000 kr delas ut för första gången i november 2019, med stöd av Svenska Akademien, Bonnierförlagen och Borås Tidning.

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: