Freden som alternativ
Dagbok från Washington, sept-okt 2001, text Karin Frennemo
 

24 sept.
Jag träffar Eddie Becker på café Tryst, för att prata lite om hans syn på det som händer just nu. Eddie är en av de som startat IMC(independed media center) i Washington, en nyhetsförmedling på nätet, som vill stå för en alternativ rapportering av nyheter. Eddie är svartklädd, har lurvigt grått hår och ett stort skägg. Jag frågar honom vad han tror är orsaken till terrorattacken och hur USA kan undvika attacker i fortsättningen.

- Det viktiga i det här läget tror jag är att fråga sig: Vad skapar denna typ av människor? Vad är det de tycker ar orättvist? Det är inte riktigt så enkelt att det är onda människor eller totala galningar. USA har ju för övrigt sponsrat Usama bin Laden under en tid, de har hjälpt till att träna upp dessa människor.

Eddie berättar att IMC försökt ha öppen dialog där alla åsikter får komma fram, tex släppt in även USA-fientliga texter. Dessa texter har skapat en enorm debatt, vilket Eddie tror är bra. Det viktiga nu är att våga se varandra, våga pröva varandras åsikter, för att kanske komma fram till intelligenta idéer, säger han.

Eddie tror att det är väldigt många muslimer i USA just nu som är rädda. Det har varit över 500 attacker mot muslimer de sista veckorna. Förmodligen är många muslimer skräckslagna över vad som kan hända ifall det blir fler attacker här i USA.

När det gäller kopplingen till Israel-Palestina konflikten är Eddie tveksam till om USA:s stöd till Israel är orsaken till terror-attacken.
- Många tänkte direkt på de människor som gör självmordsattacker från Palestina. Jag tror dock att huvudorsaken är det som har hänt i Afghanistan och den historia som landet har.

- Vad tyckte du om dokumentären som CNN visade igår, där en kvinna från Afghanistan åkte runt med en gömd kamera i sina slöjor?

- Jag vet inte vad jag skall säga om denna typ av dokumentärer det som visades var det värsta, det mest brutala från dessa fundamentalistiska grupper, eller hur? Offentliga avrättningsplatser, intervjuer med våldtagna tioåringar osv. Jag vill inte underskatta brutaliteten och det kvinnoförnedrande i det som visades, men det skulle faktiskt gå att göra en video som fick USA att framstå som lika brutalt land. Om man tex visade bilder på hur vissa poliser behandlar färgadeskulle USA framstå som en brutal polisstat. Jag tycker att båda dessa bilder skall visas

-Vad tycker du om den enorma patriotism som syns just nu?

- Människor vill komma samman och känna sig enade.det är kanske inget fel med det. Det sägs att Bush äntligen har blivit den ledare han borde vara, att han kommer att leda landet på rätt sätt, att det finns ett större stöd for honom än någonsin. Men jag tycker att det gått lite för långt.

25 sept.
Jag träffar Alka Kothari, en pratsam tjej som bor vid Mount pleasant, de latinska kvarteren i Washington. Vi sitter på "Dos Gringos", hennes kvartersfik med varsin café latte. Här står folk och hänger i gathörnen, det första språket är spanska och det andra engelska. Alka har en master i konfliktlösning och har jobbat av och till på Världsbanken.
- Till skillnad från stora delar av landet, så är varken jag eller flera av mina vänner särskilt förvånade ­ chockade, ja ­ ledsna, ja ­ men inte förvånade. USA har haft en extremt grym utrikespolitik. Men på något sätt så hade jag nog ändå gått omkring och trott att vi var osårbara. Att vi var så trygga i det här landet med den militär och politik vi har. Jag känner mig otroligt arg, i djupet av mitt hjärta, över det som hänt. Mina föräldrar är indiska, men jag känner mig som amerikan. Plötsligt förstår jag ett hat som kan göra att man är beredd att vänta 6-10 år, bara för att få hämnd. Jag har tillbringat en viss tid i Bossnien och intervjuat människor. Jag förstår nu bättre, saker de sade till mig. Om viljan till hämnd och även hur man fortsätter sitt dagliga liv trots att man är rädd, dansar, äter, utbildar sig.

Alka fortsätter att tala om hur hon ser på Bush och kritiserar honom för hans sätt att tala om "det goda som skall segra över det onda". Hon är kritisk till beskrivningen av dessa terrorister som onda människor som attackerat det goda Amerika.
- Det är så dumt. Alla människor har möjligheten till godhet och ondhet inom sig! Och USA har gjort mycket onda saker i landets namn. När man ser på TV nu, CNN till exempel, så kan man få känslan av att USA är en liten oskyldig valp som någon försökt döda. USA är ingen liten valp. Egentligen handlar det ju om en PitBull, en mördarhund som fått en smäll på nosen.
- Vad anser du om patriotismen som flödar just nu?
- Jag känner mig som sagt som Amerikan just nu, i djupet av mitt hjärta. Men jag blir trött på alla flaggor. Ta ner dem, tänker jag. Lugna ner er. Trots att jag känner mig som amerikan så kan jag lugnt medge att jag anser att många amerikaner är dumma och arroganta. Min teori är att makt fördummar. Vi har tagit allt för självklart, helt enkelt. Förvånansvärt många amerikaner har inte ens varit utanför landets gränser. Många vet säkert inte var Afghanistan ligger ens.

Hon berättar om vilken vacker dag det var den 11 september. Solen sken och det kändes så märkligt att det kunde vara en så vacker dag när något sådant har händer.
- Missförstå mig inte nu, men det finns något attraktivt med terror i den här skalan. Jag vet att detta kan låta fruktansvärt, men just kontrasterna kan få mig att känna oerhört intensivt. Jag överlevde! Det finns en mening med mitt liv. Vi är i världens centrum just nu jag tror att vissa människor känner en tjusning i detta.

När vi talar om religionens betydelse för allt som hänt, säger hon som de flesta andra, att muslimerna verkar vara rädda, just nu. Sedan börjar hon tala om hur amerikanare i allmänhet förhåller sig till religion
- Jag är inte religiös, men det är svårt att säga i det här landet. Jag sade detta en gång och min professor talade om för mig att jag inte borde säga att jag är ateist, utan att jag är agnostiker. Alka tror att detta kan vara ett arv från tiden då USA var så rädda för kommunister. Så, det är inte lätt att vara muslim och bära slöja tex men det är heller inte helt ok att säga att man är ateist.

Vi pratar om hur ofta man hör européer skälla på Amerika. Alka menar att det är viktigt att komma ihåg hur enormt stort det här landet är. Vi är 270 miljoner människor och nästan alla kulturer är representerade. Detta är väldigt svårt, menar hon. Hade vi varit ett land på 8 miljoner människor så hade vissa saker varit lättare. Hon påpekar också att det är ju det som EU har som uppgift att ta tag i.hur hittar man ett sätt att demokratiskt styra så många människor, med så olika livsstilar?

Senare på kvällen går jag till Alkas hus och har en liten grillfest med hennes grannar och hennes hund som är helt galen. Innan vi äter tar alla varandra i händerna och vi ber en gemensam bön för alla anhöriga till offren i WTC. Stämningen är mycket laddad, alla skall säga något och jag mumlar något om att även många i Sverige känner en stor empati med offren.

28 sept.
Det kommer att vara en demonstation för fred på lördag och söndag. Det ryktas att det kommer att dyka upp många motdemonstranter. Jag känner mig lite orolig över om jag skall gå eller inte. Speciellt eftersom polisen antagligen är spänd just nu, med tanke på alla hot. Många ngo:s har valt att inte delta i fredsdemonstrationerna, därför att de inte vill skapa en dålig relation till regeringen och stora institutioner, som ibland stöder dem.

Jag går runt och pratar lite med människor på de seminarier som hålls i samband med dessa fredsdemonstrationer. Först springer jag på två killar som tillhör "the black block". De säger att de tycker att det som hänt har gjort saker mer tydliga och mer allvarliga. En av killarna menar att många av de ngo:s som dragit sig ur demonstrationerna består av rädda college-killar som ändå kommer att "byta sida" när de blir större.
- Nu ser vi vilka som verkligen menar allvar i sin kritik av samhällssystemet, menar han. En av dem känner Hannes syster (den 19-åring som blev skjuten av polisen i Sverige). Jag berättar för dem att jag precis läst på DN:s hemsida idag att polisen som sköt Hannes inte ens skulle bli åtalad. De tycker att jag skall gå på demonstrationen på lördag, men varnar mig för att den inte har något tillstånd.

På ett seminarium med några föreläsare från Zimbabwe och Filipinerna träffar jag andra människor, som tycker att jag snarare borde gå på demonstrationen på söndag istället. De varnar mig för "the black block" och säger att detta gäng mest består av våldsromantiserande killar som tycker om att krossa rutor och kasta sten.

En av dem jag träffar är Nagesh Rao, aktiv i ISO(international Socialist organisation) Jag sitter på trappan till All souls church och intervjuar honom. Han har gått med på en intervju där jag skriver hans namn, därför att han vet att denna rapport kommer att publiceras i Sverige och inte i USA. Han vill inte att jag tar några bilder på honom.

- Tror du att det finns en risk att terror-attacken den 11 sept. kommer att splittra olika ngo:s i USA?

- Det har redan splittrat olika grupper. Vi är många som bett olika ngo;s att ställa sig bakom en önskan till fred. Men flera av dem är mer oroade över relationen med regeringen och har valt att dra sig ur freds-demonstrationerna. En del människor som varit delaktiga i de organisationerna upplever detta som fegt. Det är alltså en skillnad på vad de som sitter i toppen på olika ngo:s säger och det som händer bland människor lite längre ner i hierarkin.

Det finns en liten möjlighet att detta skulle kunna leda till att fler börjar snegla längre åt vänster, anser Nagesh. Ngo:s i USA har inte tvingats ta politisk ställning tidigare. Majoriteten av ngo;s är inte emot kapitalismen, de är emot vissa följder av kapitalismen, men de vågar inte se att detta har med hela det politiska systemet att göra. Det som hänt tvingar på sätt och vis olika ngo;s till ett politiskt ställningstagande. Kanske kan detta bli en återfödelse för vänstern? Ett återuppbyggande av den starka vänsterrörelse som fanns på 70-talet

Nagesh anser, precis som så många andra jag talat med, att det finns en förståelig ilska mot USA. För att undvika hatet borde USA tex. dra ner på det enorma stöd som ges till Israel, anser han. Olika ngo:s borde också gå ut och våga proklamera för fred. Om tex MGJ(mobilization for global justice) vågat göra detta med en gång efter attacken hade de fått ett enormt stöd.

Jag frågar Nagesh vad han tror att attacken kan få för följder för demokratin? Kommer det att bli mer slutna möten eller kommer stora institutioner som tex WB och IMF inse att de behöver en dialog med organisationer som tänker annorlunda?
- Det kan definitivt leda till mer slutna möten.människor är ju så rädda nu. Men vad skulle skillnaden bli egentligen? IMF och Världsbanken finns ju till för att sprida och säkra kapitalismen i hela världen. De har ju inga folkomröstningar direkt, om någon tycker annorlunda än deöppna möten skulle inte leda till mer demokrati, enligt min åsikt. Det skulle bara vara ett alibi, för att köra på i sina gamla odemokratiska hjulspår.

När vi diskuterar medias sätt att skildra det som har hänt blir han upprörd. CNN började genast med krigsretoriken, menar han. Budskapet att det var krig hamrades in i huvudet, innan det faktiskt var det. Och innan de hade några som helst bevis började de skylla på muslimerna och Usama bin Laden. En Koranen har blivit funnen i en bil nära en flygplatsvad är det för bevis? Är Koranen en förbjuden bok? Muslimernas rädsla i det här landet just nu, vilken definitivt är berättigad, är till stor del en följd av CNN:s sätt att rapportera från detta. Och bilderna av firande Palestimier som kablades ut över hela världen, det var ju bilder från Israelisk TV som ingen kollade upp ordentligt. Bush tal i en Moské kom lite för sent helt enkelt..

30 sept.
Idag är jag och Zero bjudna till Familjen Khan, som är en familj från Pakistan som Zero känner. Jag inser att jag kommer att missa helgens demonstationer pga av att jag varit så upptagen med annat hela helgen. På vägen till Wasiq och hans föräldrar frågar jag några poliser på stan hur gårdagen förlöpt. De säger att det har varit lugnt, ovanligt lugnt med tanke på att det finns en del demonstranter från "the black block" med bland grupperna. Det har varit en liten grupp människor för att vara i Washington 6-7 000 kanske. Då fick Nagesh rätt då, tänker jag. Det är helt enkelt lite för kontroversiellt att demonstrera för fred i det här läget. Många stora ngo:s har ju dragit sig ur, darför att de vill behålla en god relation till regeringen.

Familjen Khan bor i ett villaområde i Virginia. Husen är enormt stora i det här området.ser ut som slott. Ett hus är en kopia av vita huset. Varför väljer man en sådan arkitektur? På de flesta husen vajar amerikanska flaggor.
Mr. Khan har jobbat i nästan hela sitt liv på WB i olika projekt. Han och hans familj har rest över stora delar av världen. Vi pratar om situationen i Pakistan just nu. Familjen är oroad.
- Det bor 4 miljoner Afghaner i Pakistan, säger Wasiq. Frågan är vad som händer om USA använder Pakistan som en bas för att attackera Afghanistan? Pakistan är ett utsatt land från flera håll, det är lätt att det blir oroligheter om något sådant händer.

Wasiqs mamma Nasreen berättar att Afghanerna inte är särskilt populära bland alla Pakistanier.
- Människor är rädda för Afghanerna, säger hon. De bär ofta vapen och står för en stor del av kriminaliteten i Pakistan. Nästan all droghandel sköts av afghanerna, deras opium importeras. Det har naturligtvis att göra med deras sociala situation när de kommer hit, de måste försörja sig på något sätt. Det är även vanligt att afghanska kvinnor tvingas prostituera sigdetta har skapat en dålig bild av afganerna hos många pakistanier. Det finns många unga pakistanier som lurats in i ett beroende av droger.
Hela familjen Khan känner en oro över hur det som hänt kommer att påverka situationen för muslimer i Usa och hela västvärlden.
- Berlusconi har gått ut och förklarat den västerländska kulturens överlägsenhet över Islam, säger Mr. Khan irriterat. Vilket århundrande lever vi i egentligen? Han är ju ändå en spegling av folket som valt honom. Jag blir jätterädd! Om folket i Italien och även Europa inte håller med om honom så får de inte låta sådana uttalandet passera hur som helst.
På vägen hem i bilen pekar Wasiq in mot ett område med ett stort staket runt. Det enda som syns är träd, inget hus skymtar.
- Dar ligger CIA, säger han. Undrar egentligen vad som förekommer där inne? Undrar om det inte hade blivit ett större ramaskri om terroristerna bombat CIA än Pentagon?

Hemma i soffan igen sätter vi på nyheterna för att se om något har hänt. Inte ett ord om några fredsdemonstrationer i Washington på någon nyhetskanal.
På TV spekulerar de istället om hur kriget kommer att påverka marknaden. Hur ser möjligheten ut för jobb till nyutexaminerade collegestudenter? Det visar sig att många unga är deprimerade i USA just nudet sänds program om olika faser i sorgeprocessen osv.


Läs övriga dagar:
19-23 sept, 1-7 okt, 8-14 okt, 15-20 okt

   
 
 
  Förkortningar som förekommer i texten
WB - Worldbank
ngo - non govermental organisation
IMC - Independed Media Center
ISO - International Socialist Organisation
MGJ - Mobilization for global justice, ett nätverk av organisationer som bl.a. arbetar med att skapa en dialog med världsbanken.