Arbetslöshet ger tid som ger en roman.

 

I begynnelsen var Assar. Och med goda idéer är det så att de förökar sig.

Assar är en av tre personer i Margareta Lindholms nyligen utgivna bok, som heter just Assar. Han är kanske en blandning av känslomässiga tillstånd men definitivt fragment från olika livs levande personer säger Margareta. Men Assar är omgjord till oigenkännlighet. Trots att det var Assar som var grundidén.
- Att vara kreativ är ett härligt tillstånd. Man är sin egna värld, en fantasivärld, säger Margareta.
Det är en lek, förklarar hon, men tillägger att det viktigaste är att kunna översätta från fantasivärlden till text. Så det blir ett hantverk där man strukturerar också.

- Jag är rätt så barnslig.
Hon har läst en av mina frågor som ligger på hennes köksbord. Kanske för att det hade varit tyst ganska länge. Är du barnslig? löd alltså frågan.
Kanske blev det tyst för att vi pratade om hennes bok och inte hennes skapande. Boken som hon i och för sig skapat. Jag blev så nyfiken på hur det egenligen var med Assar. Annars läser jag mest deckare, men då brukar tankarna ta slut när boken gör det. Jag menar, vad skulle jag fråga Jan Guillo om efter att ha läst Vendetta.
- Om olika vapennummer, säger Margareta.
Kanske blev det tyst för att det inte kändes farligt. En katt kommer förbi och jag älskar katter. En författare framför mig och jag känner henne redan för jag har läst hennes innersta tankar, hennes bok.
- Men den är inte självbiografisk. Bara för att jag skrivit i jagform behöver det ju inte, som nån recensent sa, handla om mig.
Annars ett gott skrivtips: Skriv i jagform först. Då kommer du in i figurerna säger Margareta.

Ut ur mitt jag in i Margaretas.

När hon är i det kreativa tillståndet börjar henns figurer leva sitt eget liv. Det är bara att följa med och se vad som händer. Därför utvecklas den ursprungliga idén, Assar, till en ny historia med nya människor och med nya känslor.
Men de där första skärvorna av idéer, var finns de? I drömmarna?
- Fantasivärlden ligger väldigt nära drömmandet. Jag får nog idéer ur nattens drömmar också, men jag vet inte hur.
Fantasivärlden, där hon är kreativ är också det som driver henne att skriva. Ett behov att få vara där, men också ett behov att uttrycka det som leks.
En konstnär skapar inte mer eller bättre för att han lider, även om han kan lida av ensamhet under processen att skriva en bok säger Margareta. Istället betonar hon mod och det praktiska.
- Det krävs tid och ekonomi för att kunna skriva. Om man inte har en stark drivkraft som får en att ta sig tid.
Margareta blev arbetslös och fick både tid och A-kassa. På mycket kort tid skrev hon en tät roman fylld av klargörande bildspråk. Hon har tidigare haft en doktorandtjänst på sociologen men hon vet nu att det är skrivandet som gäller. Hon har därför redan en idé om en ny bok. Men hon vill inte delge omgivningen idén ännu. Däremot ett citat av Federico Garcia Lorca:
"Inspiration är som en resa i ett främmande land och dikten är en berättelse om den resan"

text: MAGNUS MAGNUSSON
illustration: HENRIK LANGE


Läs om regissörens / skådespelarens skapande ur kaos.
Och om skulptörens handfasta kreativitet.

 

 

 

 

 

Godbilder ur Assar
"Men jag hade inte räknat med hur ensamt det blev när ingen bad om min hjälp" s17

 

 

"Mina minnen hade länge legat och torkat till skorpor i den svaga värmen från solen. Alla sidor av varje hågkomst hade blivit hårda. De smulade sig när jag rörde vid dem. Och jag ville inte längre äta dem. Mitt huvud var såsom en kall mörk ugn där de torra hårda tankarna förvarades. Och min hunger blev därför stor efter hur det mjuka brödet kunde värma munnen."
s 27 "ur Assars bok"

"Jag försökte betvinga en stark lust att ta henne om axlarna och skaka henne."
Som om hon var min." s 63

Hur huvudfiguren, prästen, tänker i boken. Kanske fungerar Margareta Lindholm på samma sätt?

"Nu gick jag raka vägen till skrivbordet och satte mig ner och skrev utan att tänka."...
..."När jag hade skrivit färdigt lade jag undan brevet i en byrålåda för att titta igenom det senare. Men det blev inte av. Jag postade aldrig brevet." sid 37-38