På turistbyrån i centrala Göteborg är det eftersäsong. Stilla och tyst. De enda besökarna är ett engelskt par. De vill veta var de kan handla och äta. Snabbt får de besked om detta och försvinner ut på gatorna. Turister som vill undersöka staden och/eller Västsveriges historia har det inte lika lätt. Anna Nyman är informatör på turistbyrån:
- Det vi kan erbjuda den kulturintreserade turisten är framförallt broschyrer om våra grannlandskap. Men vi samlar också egen information, säger Anna och visar på en hyllrad med vita pärmar.

STORA EVENEMANG

Enligt Anna så finns det väldigt få besökare som frågar efter kulturevenemang. Det är fortfarande Liseberg och salta bad som lockar den största delen av turisterna. När Anna visar "broschyrerna" på en aktuell kulturhändelse i Göteborg är det lätt att förstå varför. Söndagen den 14 september är det kulturhusens dag i vårt blivande storlän. Med hjälp av guider kan den intresserade besöka mängder av fornborgar bastioner och slott runt om i västsverige. För den med hunger för historia finns det alla chanser att bli proppmätt denna dag. Informationen som kan erbjudas av Göteborgs turistbyrå om kulturhusdagen är inte överväldigande. Sex faxade sidor från Göteborgs stadsmuseum är allt som finns . Fyra dagar kvar tills evenemanget börjar.

BRIST PÅ PENGAR

- Museerna har inte tillräckligt med pengar för att trycka riktiga broschyrer. Kulturnatta har inte lämnat något som helst program och det är bara två veckor kvar. Det finns alltså mycket kvar att göra när det gäller informationen till den förväntansfulla kulturturisten. Vad som redan finns är västra Sveriges rika historia, det gäller bara att hitta den.

Text och Foto: Björn Zetterling

 

Vidare till Stina med stålarna