Jobbiga nätter på lager

 

På SKF:s centrallager är man glad över sin nyvunna fritid men tycker att nattskiften kan vara jobbiga. Det var helt enkelt nödvändigt att hålla lagret öppet under en större del av dygnet, då flera mindre lager ersattes av det stora i Gamlestaden. Godsflödet ökade så kraftigt i Gamlestaden, på centrallagret, och då kunde man erbjuda jobb till dem som annars hade blivit övertaliga. Tack vare det nya fyrskiftet med 30-timmarsvecka.

Centrallagret som kanske borde heta exportlagret är stort och ödsligt, fastän mitt på dagen. Stig Johansson är fackklubbsordförande och guide.
-Här är lådor till Japan, Malaysia, Sydafrika och Belgien, säger han och river då och då loss fraktsedlar för att visa hur det fungerar.
-Allt ska gå fortare och fortare, lagertiden kortas. Det tar bara två dygn till Spanien.

Här och var syns i alla fall någon som paketerar, kör truck eller kontrollväger. 250 ton skickas härifrån varje dag. In kommer klockan elva varje kväll två lastbilar från SKF:s fabrik i Katrineholm. Bland annat, men det var just elvabilarna som gjorde de nya arbetstiderna, det nya skiftet, nödvändigt.

Stig berättar att åsikterna är många och skiftande om det nya arbetsschemat. Men när vi tillsammans ser på en undersökning gjord av några chalmerister, visar det sig att de flesta är nöjda. Fritiden ägnas i första hand åt barnen och på andra plats kommer hushållsarbete. Sen andra fritidsintressen, övertidsarbete och resor i nämnda ordning.Tiotimmar mer ledigt i veckan?
-Jättebra, jag skulle inte ens kunna tänka mig femdagars vanlig dagtid, säger Lasse Ståhl som kommer förbi .
På sin nyvunna fritid tar han hand mer om barnen och det är både bra och lönsamt. Han sparar cirka 500 kronor i månaden på minskad barnomsorg. Dessutom handlar och städar han mer. Största nackdelen tycker Lasse är att SKF-kompisarna jobbar på motsatta skift och då kan man sällan träffas.

Någon annan jobbar mycket med huset och åker till Finland då och då. En vecka ledigt blir det normalt per månad men med lite inarbetad tid ordnar man lätt två i ett sträck.

Stig Johansson fortsätter guidningen på lagret under tiden som olika truckar far omkring, alla eldrivna poängterar han. Så blir det samtidigt lite politik.
-När jag började här, och med mitt fackliga engagemang, för 39 år sedan, så jobbade vi 48 timmar per vecka. Lagstiftningsvägen gick vi sen ner på först 45 timmar och sen 40. Det var sossarna som drev på.

Är det då inte konstigt att sossarna nu inte vill lagstifta om sänkt arbetstid, mindre än 40 timmar per vecka?
-Ja i första hand tycker jag att man ska förhandla sig fram till sänkt arbetstid. För det är bra . Man mår bättre och det skapar jobb. Facket centralt säger ju att sänkt arbetstid inte skapar fler jobb och att det är för dyrt att införa. Men det ser ju jag här på centrallagret att det visst skapar jobb. Och SKF tjänar ju på att lagret är öppet 20 timmar om dygnet istället för åtta. Det blir ju en annan service, nästan dygnet runt och man jobbar effektivare på natten när det är mindre trängsel så att säga.
På SKF är arbetstidsförkortningen för övrigt kostnadsneutral.

Fler som får jobb minskar ju utgifterna för A-kassa och socialbidrag till exempel?
-Jo det stämmer ju, säger Stig

Lasse Ståhl tror inte att det blir fler arbetstillfällen av sänkt arbetstid.
-Men företagen behöver kanske inte säga upp folk, och det är ju bra. Sen mår ju folk bättre av kortare arbetstid.

Att jobba fyrskift är helt frivilligt säger Stig.
- Men det passar nog de yngre bäst, med nattarbete och så. Läkarna säger ju att det är förkastligt med skiftarbete och särskilt nattarbete.
Det är just nattskiftena och för den delen helgarbetet som lagerarbetarna är mest missnöjda med. Särskilt kvinnorna vill byta bort nattskiftena och en kvinna tyckte inte om att jobba söndag kväll.
-Hon börjar tio på söndag kväll och då måste hon sova tidigare på dagen för att orka med nattjobbet. Då blir det inte så mycket tid med familjen.

Det bli långa elvatimmarspass också. En pendlare och hans sambo som bor i lilla Edet tycker det är bra (de som åker till Finland då och då). Det är lika bra att jobba på när man är i Göteborg. Men många tjejer tycker det blir för långa pass och byter till åttatimmarspass fyra dagar istället för elvatimmars tre dagar. Men det finns alltså utrymme för individuella lösningar säger Stig.

Det verkar som att de nya skiftarbetarna väljer att ta ut övertidsarbete i ledig tid i stället för pengar, när man fått smak på mer fritid. I och med fyrskiftet på SKF har man ju redan valt mer fritid framför OB-lön.
-Det finns inget bättre med sextimmmarsdag om man är 25-30 år och har att göra, säger Stig. Idealet är olika arbetstider i olika livsfaser.

Tror Stig att Göteborg blir mer levande om folk får mer fritid.
- Jo visst. Det är självklart att man orkar med mera kultur och så om arbetsdagen kortas ner.

text: MAGNUS MAGNUSSON
illustration: HENRIK LANGE

Faktaruta:
Familjelivet har påverkats positivt av det nya arbetstidsschemat, likaså orken att göra saker på fritiden. Däremot har sömn och vila påverkats negativt. Allt detta i snitt och enligt chalmersundersökningen.

För övrigt:
Det är mycket säkerhetsarrangemang och det behövs passerkort för att hänga med Stig till hans centrallager. Ändå vallas en stor grupp ukrainare omkring på området. Förmodligen utan kameror. För det är strikt förbjudet. Det är ukrainska företagare i idel kostym och slips och de ska hinna med många fler företagsbesök.

 

Läs om hur Eva får tid för livet
och om Fri tid för barnen i Sockholm