KOMMER ALL TEKNIK ATT FINNAS I SAMMA BURK?

 
 

Ny teknik och nya tjänster kräver nya apparater för mottagning. Många aktörer vill naturligtvis vara med och sälja sina produkter till oss konsumeter. En av dessa aktörer är Broadbandbox AB som utvecklat vad de kallade en konvergensmaskin. Enkelt uttryckt är den en korsning mellan dator och tv.

Broadbandbox hoppas att den ska ersätta i princip all hemelektronik. Stereon, tv:n, datorn och videon. Apparaten ­ eller maskinen som den konsekvent kallades ­ ska kunna ta emot allt det som den digitala tekniken kommer att erbjuda, förutom de vanliga internettjänsterna som surf, mail och nedladdningsbar musik blir det "film on demand" (dvs långfilmer som vi beställer via nätet istället för att gå till videobutiken) möjligheter till video-chatt osv. Naturligtvis med bättre teknisk kvalitet än i dag. Boxen stöder Windows och man har arbetat mycket med att få ett användarvänligt gränssnitt. Den som bara vill använda sin broadbandbox som en vanligt tv kommer utan större svårighet att kunna göra det.

- Nu ska vi samla hela familjen i vardagsrummet igen, sa Claes Wellton-Persson, en av de som representerade bolaget under seminariedagen.

I publiken fanns det dock de som tvivlade på det. Utvecklingen har ju hittills snarare gått mot att alla i familjen har varsin tv, varsin stereo osv. Och de flesta som har ungdomar hemma har nog ingen större lust att sitta med när de icq:ar eller lyssnar på sin musik från nätet. Troligen blir det en fråga om ekonomi som så mycket annat. En broadbandbox beräknas i dagsläget gå på strax över 40.000 kronor och på frågan om det skulle vara möjligt att koppla någon slags nätverk med flera monitorer i ett hem fick vi inget riktigt svar. Dock lät "maskinen" som ett måste för ungkarlslyan.

/Siri Reuterstrand
25.10.2000

   
  TILLBAKA