BILLIGARE TEKNIK KAN GE BÄTTRE PROGRAM

 
 

Att filma med den nya tekniken är både billigare och enklare än med den gamla analoga. Den gör det möjligt att använda små lätta kameror som visserligen ger lite sämre kvalitet på bilden men som ändå ger mängder av fördelar i själva inspelningsögonblicket.

Colin Luke är producent och regissör och mannen bakom en mängd uppmärksammade dokumentärfilmer som verkligen utnyttjat dessa fördelar.

Han började sin föredragning med att visa en filmsnutt där kameramannen faller i en fors från en gummibåt ­ och fortsätter att filma medan han hastigt driver mot en klippa.
- Try shooting that with a beta-max!

Luke berättade att han själv kom in på det här spåret av ekonomiska skäl. Han hade sagt upp sig från BBC och skulle starta eget produktionsbolag. Att göra film på den gamla konventionella sättet är oerhört dyrt. Det enda han kunde spara in på var tekniken och därför gjorde han det. Och upptäckte på så vis nya sätt att arbeta.

Som dokumentärfilmare kommer han närmare den eller det som skall filmas när han slipper att släpa med sig ett helt filmteam. En liten enkel kamera glömmer ett intervjuobjekt lättare bort. Det går också att arbeta med lite mer okonventionella metoder. När prinsessan Diana dog gjorde Luke en dokumentär om dagen då hon begravdes. Han sände helt sonika ut flera filmare på gatorna och lät dem filma helt förutsättningslöst. Sedan skedde det verkliga arbetet vid klippbordet. Resultatet blev en dokumentär som visade scener som aldrig kunnat åstadkommas på traditionellt sätt, om inte annat så för att kostnaden för själva filmen blivit för hög.

Angående den något sämre tekniska kvalitet som blir resultatet sa han att "ögat förlåter mer än örat". Kvaliteten är tillräckligt bra för tv-visning, anser han och att det är viktigare att satsa på bättre ljud än bättre bild. Innehållet är viktigare än formen och ett bra innehåll är alltid viktigast. Publiken kan dock bli väldigt irriterad om det inte går att höra ordentligt vad de agerande säger.

- A microphone with a little better quality makes a world of difference.

Naturligtvis inser Colin Luke att hans sätt att arbeta inte passar för all typ av film. Hans nästa filmprojekt ska filmas på det gamla analoga sättet. Vilket alltså får ses som en helt annan metod.

/Siri Reuterstrand
25.10.2000

   
  TILLBAKA