TELEFONEN I DET NYA MEDIALANDSKAPET

 
 

Ericsson utvecklar just nu nästa generation mobiltelefonteknologi, G3, efter NMT och GSM. Det är den största industrisatsning i Sverige någonsin, betydligt större än flygplansprojektet Jas. Det handlar om telefoni som länkar till Internet. Tanken är att vi ständigt ska vara uppkopplade och bara betala för den tid vi använder nätanslutningen.

Mobiltelefonin utvecklas explosionsartat i världen. Prognosen är att vi år 2002 har fler mobiltelefoner än fasta telefoner. Ett år senare kommer uppkopplingen mot Internet ske mer från mobila enheter än från stationära datorer. Mobiltelefonerna kommer att stå för en växande andel av uppkopplingarna. Till en början kommer det att handla om att ladda ner musik. Telefonen blir en portabel musikanläggning. En hel del filhantering kommer också att bli vanligt i någon form av mobilt Internet. Även "videokonferenser" på tu man hand förväntas bli vanliga.

Om tio år har det mobila nätet vuxit ytterligare. En platt skärm som enkelt kan tas med utomhus kan användas både som skrivmaskin och som tidning. Förutom video, telefon blir det möjligt att kommunicera med Virtual Reality och att få trafikinformation. Istället för det ständigt växande antalet säkerhetskoder som vi knappt kan hålla ordning på, kan säkerheten kopplas till fingeravtryck eller röstkontroll.

- Inte bara människor utan "allt" kommer att vara uppkopplat, menade Thomas Andersson. Intelligenta lager kan hålla reda på vad som finns och vad som måste beställas. Datorn sköter det den blivit programmerad för. "Beyond the Future Barrier" ligger inte långt borta, som Thomas Andersson uttryckte det.

Vilka kulturella möjligheter som följer på ny teknik är ofta svårt att förutse. För att lära känna möjligheterna driver Ericsson ett pra projekt. Ett är iPulse, en avancerad variant på det populära chatprogrammet ICQ (I seek you). Med iPulse får man veta mer om vad vännerna håller på med för stunden, om de är upptagna med annat eller lediga. Ett annat projekt är MobiLearn, som ska råda bot mot de problem med kompetensutveckling som ofta märks i en nomadisk organisation. Det sker i samarbete med Viktoriainstitutet i Göteborg.

Journalistiken kommer troligen också att förändras. Med relativt enkel teknik kan reportern ha bärbar utrustning och snabbt ge de inledande reportagen, innan bättre och tyngre utrustning anländer. Videokameran kopplas upp mot Internet med tillräckligt bra kvalitet för TV-utsändningar.

Förutsättningen är dock att man får plats för reportaget på nätet. Bandbredden är fortfarande ett problem att lösa. Den ska klara både telefoni och TV. Den nya telefonteknologin blir bättre, men om den kommer att fungera för alla framtida behov är oklart. Det kan behövas ytterligare generationer för kommunikationsöverföring.

/Christer Wigerfelt
25.10.2000

   
  TILLBAKA