Teknikens under
Lite konstigt är det, men för många barn var höjdpunkten på den stora spännnande utställningen ute på Lindholmen att få stå och prata i telefoner som stod uppställda runt ett bord. De ringde till varandra och fnissade och vinkade. Ibland kom de fram till någon de inte kände, och då kunde de fråga vad den andra hette och sedan lade man på...Oerhört populärt.

Klotterplank för debattglada
Albas redaktion ger en eloge till utställarna för "Gener, virus och bakterier" i Frölunda kulturhus, för att de har ett klotterplank. Ett bra grepp för att fånga in de ungas åsikter och frågor om genteknik, och inte minst för att få igång en debatt.

Fiffigt
Det fanns många skojiga uppfinningar bland de som ställdes ut ute på Lindholmen. Barn har kläckt smarta idéer, som till exempel att man kan måla kanten längst in på toarullen med röd tuchpenna, så får man varning när det är dags att ta in en ny. (Om man nu inte ser det ändå...) Annars var det en liten kille som klippt upp en begagnad tandkrämstub, tvättat ur den och fyllt den med smör. "Då går inte mackan sönder när man brer och så kan man ta med den på utflykt." Fiffigt, men ett problem var det. Det smakade tandkräm.

Sjuka kor och sjuka proteiner
Det finns ett samband mellan galna kosjukan och ett protein som heter prion. Dessa prioner har hittats i hjärnvävnadens ihåligheter hos de sjuka korna. Samma gen för prioner sitter även i kromosom nummer 20 som finns hos alla människor.
Hur många som smittats av ko-prioner i Storbrittanien är osäkert. Allt från 800 till 70. 000 kan bära på det sjuka prionet, som visat sig vara mycket motståndskraftigt.
Så ett tips inför en eventuell semester på de brittiska öarna: Undvik fårhjärna och inälvsmat!

Vetenskap och popularisering
Vetenskapsveckans höjdpunkt var ett möte på Ågrenska villan bakom Götaplatsen. Här samlades forskare och några vetenskapsjournalister och här byggdes ett nationellt nätverk för forskning om popularisering.
Ett framsynt grepp av festivalarrangörerna kan tyckas. Men om sanningen ska fram var det bara ännu ett prov på vad slumpen kan ställa till med.Tidigare kortisar