Likätare

-släpp fångarna loss

 

 

I förlängningen ska alla djur befrias. Våra husdjur i människans tjänst som producerar kött, våra katter till sällskap och våra råttor till djurförsök. De vilda ska redan idag ut i det fria hävdar "Emilie".

 

Medias mystiska Emilie E:son, talesman för Djurens Befrielse Front, är uppenbarligen en kvinna av rösten att döma och går åtminstone att ringa. Hon menar att djuren har ett egenvärde, vilket är lätt att säga, men hon drar ut konsekvenserna av detta. Långt, aktivt och militant. Vilka avgörande brytpunkter finns i djurrättsrörelsens framväxt enligt Emilie?
-Animal Liberation Front bildandes 1976. Deras första aktioner gjorde folk väldigt upprörda, men samtidigt fick man för första gången se in i försökslaboratorierna. Hur djur plågas, förnedras och torteras.
Det har tidigare funnits enstaka veganer och vegetarianer, Leonardo da Vinci var en sån, men Emilie menar att det var först med aktioner och fritagningar som veganerna började bli fler och starkare.
-Massmedia är på gott och ont en stark kraft. I och med våra och andras aktioner har djurens rätt och veganismen kunnat växa i takt med att vi blivit omskrivna.
Djurens rätt är ingen isolerad företeelse menar Emilie, utan går hand i hand med miljö-, freds- och människorättsengagemang. Det hänger samman med en större längtan efter liv med kvalité, där man vill vara en del av naturen och därför vill respektera även andra djur än människan.

Likätare
Vad tycker hon om köttätare?
-Jag tar dem inte gärna i hand.
Förut kände hon ett starkt hat mot köttätare eller folk i päls. Det var som att ta en bödel i hand. Man måste jämföra med människor för att folk ska förstå, men komma ihåg att djuret inte är mer värt än en människa och vice versa menar Emilie. 6 miljoner judar dödades i Nazityskland. 64-65 miljoner djur dör i svenska slakterier varje år.
Idag försöker hon omvandla sitt hat till kreativ energi men fortfarande kan hon stirra på folk vid köttdisken.
-Ser jag nån i pälskappa eller står bredvid nån i livsmedelsaffären med korgen full av köttfärs och biffar känner jag ett visst obehag. Får jag mer tid med en köttätare kan jag gå på lite hårdare, fråga varför de äter lik.

Barn och djur
Man föds inte till djurvän, det är inget naturligt, och människan är ett rovdjur. Både människor och djur är intelligenta men människan har en kultur och ett språk. Därför har djuret människan ett ansvar gentemot svagare individer och grupper, exempelvis djur.
-Det går inte att kräva av en hund att han ska låta bli att döda ett bytesdjur. Det är ett djur på sina villkor. Därför är barns personifiering av djur negativ, säger Emilie.
För en disneyfiering märks. Djur har människors känslor i serier och i "De 101 dalmatinerna". Det skapar förväntningar på hunden som barnet sen får menar Emilie.

Göra sig medveten
Vi föds inte till djurvänner. Barn kan tycka djur är gulliga men kan också vara djurs plågoandar. Peta katter i ögonen, dra dem i svansen eller rida på hundar säger Emilie och berättar att det var en TV-film 1984 som fick henne att vilja göra något för djuren och deras rätt. I filmen fick hon se exempel på hur djur torteras, sätts i minimala burar, plågas och förnedras. Hon gick från starkt upprörd tanke till handling, blev vegan och talesman för Djurens Befrielse Front . Idag fritar de råttor för att placera i nya bättre hem eller släpper ut fasaner till det vilda, och det beror på att man gjort sig medveten. Viljan att ta reda på fakta och att man drar konsekvenserna av dessa fakta styr om man blir vegan eller djurrättsaktivist menar Emilie. Likväl som om man går med i Amnesty eller Greenpeace.
En del har inte tiden eller modet att ta reda på fakta och blir därför inte veganer. De fortsätter att vara likätare säger Emilie.
-Kanske prioriterar de karriär, Volvo och villa. De har inte tid och ork för att verkligen se att djuren är förslavade, plågade och förnedrade.

 

text: MAGNUS MAGNUSSON
ill: HENRIK LANGE


Synpunkter? Skriv till oss! | Tillbaka till Fablernas värld