2. Tekniska förändringar, utforskning av rymden

 


Förutspådd domedagsbomb

Långt innan Nagasaki och Hiroshima förintades 1945 kände också vanliga människor till atomkraften.1895 skrev författaren Robert Cromie om den kraft som fanns i atomerna i romanen "The Crack of Doom", i vilken en vansinnig vetenskapsman använder denna princip för att tillverka en bomb och bedriva utpressning mot hela världen. Detta redan innan Becquerel upptäckt radioaktiviteten.

Dödsstrålen, energigeväret och strålpistolen hade kunnat förbli banala sf-tillbehör från 50-talet, men 1960 demonstrerades den första lasern och kapplöpningen om laservapen har lett till att alltmer förintande strålar kunnat framställas genom att man har prövat många sätt att pumpa in energi.

Kolonisation av andra planeter

Människor har landstigit på månen, och obemannade rymdsonder har nått Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus. Men hur troligt är det att människan någonsin kan nå stjärnorna? Detta har i många år varit den förhärskande frågan i sf.

Vi kommer kanske att hitta planeter av jordens storlek och med en dragningskraft och en temperatur som liknar jordens, men förmodligen kommer vissa livsnödvändiga element att saknas.

Anpassandet av människor till liv i främmande världar, sk pantropi, förekommer ofta i sf. Det skulle krävas avancerade förändringar av människan om vi ska kunna erövra planeter med andra miljöer.

När du får oväntat besök

Spielbergs "Närkontakt av tredje graden" 1977 bildade upptakten till de åtskilliga filmer om ufon som därefter följt.

Ungefär 97 procent av alla inrapporterade iakttagelser visar sig vara misstag eller bygga på någon form av skämt. Att de övriga tre procenten inte går att förklara är vad som fortsätter att uppmuntra de ufo-troende - även om anledningen till att de inte går att förklara i en del fall beror på att informationen helt enkelt inte varit tillräcklig för att dra en bestämd slutsats. (Se vidare intervjun med ufologen Jörgen Westman.)

Från A till B på ett kick

Tanken att allt i princip kan reduceras till kodad information ger en logisk grundval för en av science fictions äldsta klichéer: materiasändaren. I "Star Trek" lyckas man exempelvis föra människor fram och tillbaka mellan rymdskepp i omloppsbana och planetytan. Teleportering är en speciellt otrolig form av materiaöverföring som åstadkoms enbart med de mentala krafternas hjälp.

En annan typ av materiasändare, materiaduplikatorn, används t ex i David Cronenbergs "Flugan" från 1986 (egentligen en nyfilmatisering av Kurt Neumanns film med samma namn från 1958). Där hamnar en vanlig husfluga i sändaren tillsammans med vetenskapsmannen och i likhet med många andra filmer vänds forskningen emot vetenskapsmannen själv.

Materiasändaren bygger på idéer som är sunda i princip men bortser från några mycket besvärliga tekniska problem. Ett fullkomligt svindlande antal siffror skulle behövas för att ge detaljerna för organiseringen av råvarorna till en komplicerad biokemisk struktur. Sedan gäller det också att finna den energi som åtgår för hopfogandet på mottagarsidan.

Storebror ser dig

Fler och fler säkerhetssystem med övervakning, avlyssningsmikrofoner och datoriserade personregister - Orwells mardröm från "1984" har kommit närmare sitt förverkligande.

Tanken att programmera eller hjärntvätta brottslingar för att ändra deras antisociala beteende som i "A Clockwork Orange" har vi tack och lov ännu inte sett prov på. Men försök har gjorts med elektrisk aggressionskontroll på djur, och visat sig fullt möjligt.

Visst finns det mycket som är vetenskapligt fel i sf. Det finns exempelvis ingen luft i rymden - något som även är nödvändigt för att leda ljud, eller sprida ljusstrålar. Men hur kul vore det att se på "Stjärnornas krig" med ett vetenskapligt korrekt ljud, eller att inte kunna se laserstrålarna i "Star Trek". Tro alltså inte allt du ser, men låt dig åtminstone kittlas av möjligheten eller dröm dig bort till en annan planet för en liten stund.

text: JOHANNA HILLGREN

Läs intervjun med Jörgen Westman om ufologi och ufon i science fiction!

Vetenskapen som flyger högt och lågt

Här hittar du programmet till science fiction-festivalen på Hagabion


Synpunkter? Skriv till oss! | Innehåll