Tortyr, som USA tillämpar idag, är inte speciellt effektivt som instrument för att få fram den information man vill ha fram. Det är en myt att så är fallet. Det enda som är effektivt för det syftet är skicklig spaning som leder fram till dem som man vill komma åt.

En torterad människa, som inte har den information torterarna vill ha, börjar ganska snart att fabla för att slippa tortyren. Han anger oskyldiga, han gör till slut vad som helst för att slippa tortyren, om så bara för en kort stund. Risken är inte liten att den torterade väljer att ange dem som han ogillar dessutom (se inlägg 5/12 nedan). Det gäller alltså att inte ha några ovänner i ett samhällssystem som tillämpar tortyr.

När torterade människor börjar ange andra människor, i samhällen som tillämpar tortyr, kommer massor av oskyldiga att anges och att också gripas och torteras. Även medlöpare eller rättänkande anges och drabbas. Deras uttalade rättänkande antas då vara täckmantlar bara. Det är alltså inte självklart att man klarar sig för att man anser sig stå på rätt sida. Den som tror att torterande regimer alltid undviker att gripa och tortera sina egna anhängare är otroligt naiv, eller ordentligt okunnig om vilka mekanismer det handlar om här, liksom okunnig om historien.

Det enda syfte som tortyr kan tjäna väl är att hålla människor på mattan och förhindra att de protesterar och det kan en torterande regim åstadkomma genom slumpmässiga gripanden av människor. Precis sådana gripanden blir resultatet av agerande utifrån uppgifter vunna med hjälp av tortyr. Sådana gripanden leder i sin tur till att de allra flesta människor i ett samhälle hukar, tiger och aktar sig för att försöka organisera motstånd.

När vi i de Västerländska samhällen, där vi vant oss vid att lita på våra ledare, får lagar som tillåter att man griper och håller folk fängslade utan att de vet vad de anklagas för, som tillåter att människor forslas till andra länder för tortyr, då är vi faktiskt ute på precis det sluttande plan som både Sovjet och Nazityskland började på.

Jag säger inte att vi kommer att hamna i system av samma typ, men jag säger att vi nu får en lagstiftning som inte förhindrar att vi hamnar där, vilket är precis vad demokratiska lagar om rättstrygghet för individen förhindrat, och vilket är vad som gjort demokratiska rättssystem till garanter mot ren fascism.

De som i början av trettiotalet varnade för vart nazismen kunde leda ansågs fullkomligt galna! Därför stoppades inte galningen Hitler i tid.